in

Euroscepticii britanici șocați de un proiect UE



Un program al Parlamentului European, în valoare de 4 milioane de lire sterline, prin care oficialii de la Bruxelles vor să evidențeze beneficiile liberei circulații și dreptul oricărui cetățean comunitar de a se muta într-o altă țară din UE, prezentând și sistemul de alocații sociale și cel de sănătate publică din fiecare stat UE, a stârnit reacții dure printre euroscepticii britanici.

Inamicii britanici ai Bruxellesului susțin că proiectul este o modalitate facilă de a face publicitate generosului sistem britanic de protecție socială și că ar putea încuraja milioane de oameni să vină în UK pentru a avea acces la el.

Daily Express a scris că planul, conținut într-un raport prezentat de un europarlamentar grec, “a stârnit urlete” în rândul euroscepticilor britanici. Marea Britanie este deja destinația aleasă de zeci de mii de est-europeni în fiecare an, din cauza sistemului său generos de protecție socială comparativ cu cel din țările de origine ale imigranților.

Atac la români

Cei din România, Bulgaria și alte țări sărace din estul Europei, scrie Daily Express, trebuie doar să vândă revista Big Issue câteva săptămâni înainte de a fi îndreptățiți să solicite mii de lire sterline lunar cu titlul de beneficii pentru copii, pentru locuință, reduceri de taxe și chiar indemnizații pentru infirmitate sau alocații de îngrijitor. În România, în schimb, circa 73.000 de români au fost excluși din sistemul țării lor de protecție socială în februarie anul acesta, în încercarea de a menține cheltuielile enorme de protecție socială sub control, mai spune publicația citată.

Daily Express agită spectrul invaziei românilor și bulgarilor după încheierea restricțiilor. “Sfârșitul iminent al restricțiilor de muncă pentru români și bulgari va alimenta temerile privind un nou val de imigrație către UK și va reînvia memoria potopului de est-europeni care au sosit când opt țări din fostul bloc sovietic au aderat la UE în 2004. De atunci peste 1,4 milioane de est-europeni – în principal polonezi și lituanieni – au venit în Marea Britanie și reprezintă acum 40% din toți lucrătorii străini din țară.”, scrie cotidianul britanic.

“O nebunie”

Raportul care vorbește de campania publicitară a fost prezentat Comitetului pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne al Parlamentului UE săptămâna trecută de europarlamentarul grec Antigoni Papadopuolou.

Daily Express îl citează pe europarlamentarul Gerard Batten de la UKIP, membru al comitetului care a aprobat raportul prezentat de europarlamentarul grec, care a etichetat programul de evidențiere a drepturilor de liberă circulație drept “o nebunie”. El a spus: “Aici avem un europarlamentar dintr-o țară falimentară care încurajează cetățenii UE să emigreze și să solicite beneficii și drepturi depline de la alte țări UE. Știm că mulți vor veni în Marea Britanie din cauza sistemului nostru generos de beneficii. Deja furnizăm servicii medicale, ajutoare sociale, pentru locuință și educație unor oameni care nu au plătit niciodată niciun ban drept taxă în UK, și ni se cere să folosim banii contribuabililor britanici pentru a încuraja mai mulți oameni să vină aici și să solicite beneficii”.

Parlamentarul conservator Peter Bone s-a declarat, de asemenea, contra campaniei promoționale din UE: “Electorii mei sunt deja destul de supărați că furnizăm 8 miliarde de lire sterline Uniunii Europene. Vor fi și mai supărați să audă că o parte dintre acești bani sunt folosiți pentru a le spune cetățenilor să solicite beneficii în alte țări. Este de neimaginat. Probabil este cel mai prost exemplu de risipire a banilor pe timpul unei crize economice la care te-ai putea gândi. Acest lucru ne reamintește că toate lucrurile pe care le gândim despre UE sunt adevărate. Ne-am săturat de asemenea risipe și acesta este tipul de proiect care ne va determina ca în cele din urmă să ne retragem din UE”.

Robert Oxley de la Taxpayers’ Alliance a cocnchis: “Este treaba guvernelor naționale să-și informeze cetățenii despre drepturile lor, nu a politicienilor băgăcioși de la Bruxelles”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Norman Manea în Royal Society of Literature

Părinţii care pleacă în străinătate şi îşi lasă copiii în ţară ar putea fi condamnaţi la 10 ani de închisoare