in

Inflație record în Marea Britanie, cea mai mare creștere a prețurilor la alimente din ultimii 40 de ani

Inflația în Marea Britanie a depășit 10% pentru a doua oară în acest an, în condițiile în care gospodăriile se află sub presiunea celei mai mari creșteri anuale a prețurilor la alimente din ultimii 40 de ani, pe fondul crizei costului vieții.

Oficiul Național de Statistică (ONS) a declarat că indicele prețurilor de consum a crescut la 10,1% în septembrie, revenind la două cifre după o ușoară scădere la 9,9% în august. Cifra a fost ultima dată mai mare în 1982. Economiștii de la City prognozaseră o creștere ușor mai mică, până la 10%.

Britanicii cumpără mai multe legume și alimente congelate sau de calitate inferioară, pe măsură ce costurile vieții cresc

Inflația în Marea Britanie a depășit 10% pentru a doua oară

Creșterea prețurilor la alimente și băuturi a fost cel mai mare factor care a determinat ultima creștere a costului vieții, cu o creștere anuală de aproape 15%, cel mai rapid salt anual din aprilie 1980, deoarece prețul pâinii și al cerealelor, al cărnii, al laptelui, al brânzei și al ouălor a crescut vertiginos.

Cifra inflației din septembrie este crucială, deoarece este cea folosită pentru a actualiza pensiile și prestațiile pentru luna aprilie a anului următor.

Liz Truss a promis miercuri să mențină garanția triplului blocaj al creșterii pensiilor, în ciuda speculațiilor că cancelarul său, Jeremy Hunt, ar putea întrerupe această garanție în încercarea de a face economii bugetare.

Angajamentul din manifestul Partidului Conservator garantează că pensiile de stat cresc în fiecare an în funcție de inflație, de creșterea medie a salariilor sau de 2,5% – oricare dintre acestea este mai mare.

Cu toate acestea, prestațiile rămân vulnerabile. Organizațiile caritabile au avertizat că, după cea mai mare reducere în termeni reali din ultimii 50 de ani, la începutul acestui an, dacă nu se va asigura o creștere corespunzătoare inflației, va crește sărăcia.

“Este de neiertat din punct de vedere moral ca guvernul să se gândească în continuare să îi lase pe oameni cu o capacitate și mai mică de a plăti pentru ceea ce au nevoie”, a declarat Rebecca McDonald, economist șef la fundația de caritate pentru combaterea sărăciei Joseph Rowntree Foundation.

Se crede că guvernul ia în considerare creșterea prestațiilor în funcție de creșterea salariilor de 5,5%, economisind peste 2 miliarde de lire sterline anul viitor pentru finanțe, după ce Hunt a declarat că sunt necesare decizii de o “dificultate amețitoare” pentru a echilibra conturile după mini-bugetul eșuat.

Fundația Resolution a declarat că o astfel de schimbare ar avea consecințe grave pentru familiile care se luptă cu creșterea costurilor de trai. Un adult singur cu handicap care beneficiază de creditul universal ar pierde 380 de lire sterline, în timp ce un părinte singur cu un copil care muncește ar pierde 478 de lire sterline, iar un cuplu care muncește și are trei copii ar pierde 978 de lire sterline.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

woolacombe

Alarmă pentru creșterea bruscă a înregistrărilor Airbnb în zonele de coastă din Anglia și Țara Galilor, în detrimentul CHIRIAȘILOR

demisie truss

Premierul britanic Liz Truss și-a anunțat demisia, l-a anunțat pe Regele Charles al III-lea despre decizia pe care a luat-o