Un mega-tsunami poate lovi Londra – Un om de știință îi avertizează pe londonezi că „mega-tsunami” ar putea lovi orașul „oricând”. Unul dintre oamenii de știință de top din Marea Britanie spune că trebuie făcut ceva acum pentru a proteja orașul de un mare dezastru în viitor.
Citește și: „Marea Britanie va trebui să își mute capitala”. Londra, amenințată de inundații severe din cauza schimbărilor climatice
Un mega-tsunami poate lovi Londra
Londra este norocoasă că nu se confruntă adesea cu dezastre naturale majore, cum ar fi cutremure, tornade și erupții vulcanice. Cu toate acestea, unul dintre cei mai importanți oameni de știință din Marea Britanie a avertizat că londonezii ar trebui să se pregătească pentru a fi loviți într-o zi de un mare val uriaș care ar putea cauza moarte și distrugere.
Un mega-tsunami poate lovi Londra – Vorbind cu MyLondon, Sir David King, care a fost cândva consilier științific șef al guvernului Regatului Unit și este fondatorul Centrului pentru Repararea Climei de la Universitatea Cambridge, susține că un mega tsunami ar putea mătura râul Tamisa „oricând” în următorii 10.000 de ani.
>>> Avertizare urgentă: Marea Britanie se pregătește pentru un val de căldură arzător de 7 zile. „Risc crescut de mortalitate”
Creșterea masivă a nivelului mării ar fi declanșată de o alunecare uriașă de teren în Insulele Canare, care ar însemna o „masă de stâncă de dimensiunea Insulei Man” căzând în Oceanul Atlantic.
Acest eveniment ar trimite un zid de apă cu înălțime de câțiva metri să zdrobească coasta de sud a Marii Britanii, distrugând orașe și orașe de coastă precum Brighton, Southampton, Bournemouth, Portsmouth și Exeter.
Londra va primi, de asemenea, o lovitură directă, potrivit omului de știință, în ciuda faptului că este mai în interior. Sir David explică: „În cazul tsunami-urilor, cu cât apele sunt mai puțin adânci, cu atât valul va deveni mai mare. Odată ce tsunami-ul trece prin Canalul Mânecii și prin estuarul Tamisei, va crește în dimensiune și va provoca tot felul de distrugeri în oraș.”
Fostul profesor de chimie la Universitatea East Anglia compară ceea ce s-ar întâmpla la Londra cu ceea ce s-a întâmplat la Lisabona în 1755. Capitala portugheză a fost lovită de un val de până la 10 metri înălțime în urma unui cutremur estimat că a avut o magnitudine cuprinsă între 8,5 și 9 pe scara Richter, ucigând până la 100.000 de oameni.
„Se poate întâmpla peste 10.000 de ani, dar s-ar putea întâmpla și mâine”
Un mega-tsunami poate lovi Londra – Pe lângă faptul că poate ucide o masă semnificativă de oameni și poate face familiile fără adăpost, omul de știință avertizează și asupra consecințelor ecologice ale unui tsunami asupra londonezilor.
El spune: „Apa sărată care vine din mare ar putea contamina unele rezerve de apă dulce pe care le folosesc londonezii. Ar exista și unele daune ecologice faunei sălbatice.
Apa sărată ar satura și solul din jurul Londrei. Schimbarea nivelurilor de salinitate ar însemna că fermierii nu ar mai putea cultiva culturi în zonă timp de mulți ani după aceea, așa cum s-a observat în alte regiuni afectate de tsunami.”
El adaugă că, deși șansele ca tsunamiul să se producă în viitorul apropiat ar putea fi reduse, acesta s-ar putea întâmpla „oricând”, iar Marea Britanie va trebui să fie pregătită. El spune: „Se poate întâmpla peste 10.000 de ani, dar s-ar putea întâmpla și mâine”.
Două insule artificiale
Sir David încurajează, de asemenea, mai multă educație și conștientizare a londonezilor cu privire la ce să facă dacă și când lovește un tsunami. El spune: „După alunecarea de teren din Insulele Canare, va dura aproximativ șase ore pentru ca valul să ajungă în Marea Britanie. S-ar putea să pară mult timp pentru a oferi oamenilor timp să fugă, dar există și alte locuri în care oamenii au avut mai mult timp, dar mulți tot au murit.
„Ceea ce s-ar întâmpla la Londra este că toată lumea s-ar urca în mașinile lor dintr-o dată pentru a scăpa din oraș și ar bloca toate drumurile. Oamenii nu ar putea ieși la timp și, în esență, ar muri în mașinile lor.”
Sir David însă nu propune o problemă fără o soluție. El sugerează construirea artificială a „două insule asimetrice” în estuarul Tamisei, astfel impactul oricărui potențial tsunami ar putea fi absorbit înainte ca valul să ajungă în oraș.
Citește și: Anglia, amenințată de inundații, secete și creșterea nivelului mării. „NE ADAPTĂM SAU MURIM!”