Numărul lucrătorilor din UE care își caută în mod activ un loc de muncă în Regatul Unit a scăzut cu mai mult de 11% de la referendumul pentru Brexit din iunie 2016.
Potrivit motorului de căutare pentru locuri de muncă monster.co.uk, muncitorii de naționalitate română își doresc din ce în ce mai puțin să vină în Marea Britanie pentru a munci. Astfel, traficul căutărilor românilor pentru a munci în Regatul Unit a scăzut cu 52%.
Cel mai aproape se află căutările portughezilor, al căror număr a scăzut cu 42%, iar cele ale polonezilor cu 35%.
Căutările din partea solicitanților din Regatul Unit continuă să reprezinte 80% din trafic.
În același timp, totuși, numărul căutărilor candidaților suedezi a crescut cu o cincime, iar iar cele din Finlanda au crescut cu 18%. Monster a raportat, de asemenea, o creștere a numărului de căutări din unele țări din afara UE – inclusiv SUA și Filipine.
De asemenea, căutările pentru posturi de ingineri au scăzut cu 13,75%, dar numărul locurilor de muncă în acest domeniu postate pe site a crescut cu 11%. Cererea de posturi în vânzări a crescut, de asemenea, proporțional, cu 11,3%.
Sinead Bunting, vicepreședinte pentru marketing în Europa al Monster, a declarat că scăderea căutărilor active ar putea lăsa afacerile din Marea Britanie „în imposibilitatea de a ocupa posturi critice calificate”.
Ea a adăugat: „Deși nimeni nu știe sigur ce fel de acord va obține Marea Britanie la ieșirea din UE, se pare sigur că vom ajunge la o mișcare controlată a lucrătorilor din UE, limitând în continuare oferta de muncă pe fundalul creșterii numărului de posturi vacante și ocuparea forței de muncă. Pentru a contracara acest lucru, companiile de succes trebuie să își concentreze eforturile de recrutare asupra persoanelor care caută un loc de muncă pasiv – care nu caută în mod activ”.
Brexit: taxe mari și pericole pentru muncitori și firmele din construcții