in

Producătorii de băuturi răcoritoare din UK se revoltă. Vor plăti o nouă taxă

Marea Britanie va introduce o taxă pe băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, potrivit unui anunț făcut în Parlament de ministrul de finanțe George Osborne.

 Anunţul survine la doar câteva luni după ce Marea Britanie a respins propunerea de a introduce taxa generală pe zahăr. Taxa pe băuturi va fi impusă companiilor care produc răcoritoare cu zahăr adăugat în şi se aşteaptă ca ea să aducă bugetului de stat circa 500 de milioane de lire anual.

Franţei, Belgia, Ungaria şi Mexicul sunt ţări care au impus taxe pe băuturile cu zahăr. Ţările scandinave au instituit de asemenea, de mai mulţi ani, impozite similare. Acţiunile companiilor din industria băuturilor carbogazoase au scăzut pe burse imediat după publicarea ştirii cu circa 3-5%.

Federaţia Britanică a Producătorilor din Industria Alimentară şi a Băuturilor a anunțat că Osborne face doar „teatru politic”, care nu va avea nici o influenţă asupra obezităţii din rândul populaţiei, dar care va duce la pierderea de locuri de muncă.

Osborne a declarat că bolile provocate de obezitate, cum ar fi cele cardiovasculare sau diabetul, ridică costurile suportate de economie la 27 de miliarde de lire anual şi reprezintă o povară uriaşă pentru sistemul naţional de asigurări de sănătate NHS.

„Copii de 5 ani consumă anual o cantitate de zahăr echivalentă cu greutatea lor corporală”, a declarat Osborne.

Taxa va fi aplicată băuturilor cu un conţinut de zahăr care depăşeşte 5 grame/100 ml. Ministrul Osborne a dat exemplul băuturilor de tip cola care în mod frecvent conţin 9 linguriţe de zahăr/cutie, alteori chiar 13.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Proceduri mai simple pentru adopție! Proiectul de lege, adoptat de deputați

Marea Britanie introduce taxa pe zahăr! Când va intra în vigoare şi cine va plăti!