in

Regatul Unit introduce restricții privind vizele de muncă. Iată ce se schimbă pentru români

Restricții privind vizele de muncă în Marea Britanie – Odată cu schimbarea dorită de premierul Rishi Sunak, va fi aproape imposibil să fii asistent medical, chelner, muncitor necalificat în construcții sau femeie de serviciu. Veți avea nevoie de un salariu de cel puțin 38.700 lire sterline (3.225 lire pe lună) pentru a putea munci în Marea Britanie. Meserii care înainte erau ocupate de români, de străini în general, nu mai pot justifica acum obținerea vizei de muncă. Practic salariul minim necesar pentru un imigrant pentru a putea obține viză a crescut cu 48%. Schimbarea urmărește să dea prioritate la angajare muncitorilor britanici.
Citiți și: Criză majoră: Mai mult de jumătate dintre britanici vor să plece din țară

Restricții privind vizele de muncă în Marea Britanie

Potrivit ministrului de interne, James Cleverly, salariul minim a crescut cu 48% pentru a reduce migrația și a pune muncitorii britanici pe primul loc în vigoare. Pentru un român, a obține viză fi simplu muncitor în Marea Britanie va fi mult mai dificil, dacă nu aproape imposibil. Odată cu intrarea în vigoare a modificării pragului de obținere a vizei, prevăzută de legea anti-imigrație anunțată de premierul britanic Rishi Sunak în decembrie 2023, salariul necesar pentru a rămâne în țară a crescut. Nu va mai fi suficient să câștigi 26.200 de lire sterline, ci va fi nevoie de cel puțin 38.700, în jur de 45 de mii de euro. Dacă pragul nu este atins, nicio companie nu va putea sponsoriza lucrătorul și, prin urmare, nu-l va putea ajuta să obțină viză.

Schimbările care sunt acum în vigoare vor reduce migrația și vor preveni subcotarea lucrătorilor britanici de către angajatorii care doresc să recruteze forță de muncă ieftină din străinătate.

Guvernul este clar că niciun sector nu ar trebui să se bazeze permanent pe imigrație, așa că astăzi, lista de ocupații deficitare a fost, de asemenea, eliminată, angajatorii nemaifiind capabili să plătească migranților mai puțin decât lucrătorii din Marea Britanie în ocupații deficitare, anunță un comunicat pe site-ul guvernului.  

Legile imigrației nu iartă pe nimeni. Cetățeni români duși în centre de detenție din cauză că nu aveau vize de muncă în Marea Britanie

Restricții privind vizele de muncă în Marea Britanie – O nouă listă de salarii pentru imigrare (ISL) a fost creată, în urma avizului Comitetului consultativ pentru migrație (MAC) expert și independent. Meseriile vor fi incluse pe listă numai dacă sunt calificate și există penurie, și dacă este rezonabil să le includă având în vedere eforturile pe care le depun sectoarele pentru a investi în forța de muncă rezidentă.  

Includerea pe listă nu trebuie să servească la reducerea salariilor și la subminarea recrutării muncitorilor britanici. Angajatorii sunt încurajați să investească mai întâi în formare, perfecționare și angajare de lucrători domestici. 

Muncitorii britanici pe primul loc

Ministrul de interne James Cleverly a spus, citat de Business Standard: „Este timpul să închidem robinetele și să punem capăt fluxului de muncitori ieftini din străinătate. Migrația în masă este nesustenabilă și pur și simplu nu este corectă. Scade salariile oamenilor harnici care doar incearca sa-si faca rostul. Ne reorientăm sistemul nostru de imigrație pentru a acorda prioritate celor mai străluciți și cei mai buni care au abilitățile de care economia noastră are nevoie, reducând în același timp numărul total. Am promis poporului britanic un sistem de imigrare care să-i servească interesele și să reducă numărul nou-veniților – aceste măsuri dure respectă acest angajament. Angajatorii trebuie, de asemenea, să își joace rolul și să pună pe primul loc muncitorii britanici.”

Marea Britanie duce lipsă acută de muncitori

Restricții privind vizele de muncă în Marea Britanie – Reîntregirea familiei, mai dificilă

Măsura face parte din pachetul mai larg al legii anti-imigrație dorit de prim-ministrul Sunak. Pe lângă restricția privind salariul minim pentru a rămâne în țară, situația va fi mult mai complexă și pentru cei care vor să se alăture unui membru al familiei în Marea Britanie. Pentru a obține documentul va fi necesar să aveți un salariu de minim 29.000 de lire sterline, față de cele 18.600 cerute anterior. Cifra va crește apoi și mai mult la 38.700 până la începutul lui 2025. Singura soluție de reunire rămâne, așadar, obținerea cetățeniei engleze cu o procedură care nu este deloc simplă: sunt necesari 5 ani de muncă neîntreruptă în țară, plus unul cu permis de ședere pe perioadă nedeterminată.

Soluție posibilă, dar nu pentru români

Restricții privind vizele de muncă în Marea Britanie – În momentul de față există o soluție pentru tineri, dar nu îi privește pe cetățenii europeni. După cum a relatat Il Messaggero, o viză specială permite lucrătorilor sub 30 și sub 35 de ani să rămână în Regatul Unit timp de 2 ani fără a fi nevoie de sponsorizare din partea companiilor. Cu toate acestea, acordul se referă la țări precum, pentru a numi câteva, Canada, Japonia și Coreea de Sud, dar nu și națiuni ale Uniunii Europene. Momentan, de fapt, nu există un acord.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 48 In medie: 3.4]

Aceste persoane vor plăti impozite în Marea Britanie pentru prima dată

HMRC va forța peste 650.000 de persoane din Marea Britanie să plătească impozit pentru prima dată

Criză majoră: Mai mult de jumătate dintre britanici vor să plece din țară