Concediată pentru că a mâncat un sandviș cu ton: A fost concediată de o firmă de curățenie la Londra pentru că a mâncat un sandviș rămas de la o întâlnire. Gabriela nu-și putea imagina cât de nedigerabil avea să fie acel sandviș cu ton… „Nici măcar nu îmi era fost foame. Mâncasem deja, dar l-am văzut printre rămășițele de la o întâlnire la cabinetul de avocatură unde făceam curățenie și mi-am spus: Îl pun la frigider și îl mănânc după-amiază. Dacă l-aș lăsa pe tavă, cel mai probabil ar ajunge la gunoi .”
► Polițist român din Londra, DAT AFARĂ din Poliție după s-a prefăcut bolnav pentru a pleca în vacanță
Concediată pentru că a mâncat un sandviș cu ton
După câteva zile, a primit o notificare de „concediere expresă” de la compania la care lucra, „Total Clean”. Șeful său a susținut că nimeni nu i-a oferit mâncarea pe care a decis să o ia și că conduita ei a „distrus în mod irevocabil încrederea necesară pentru a continua relația de muncă”. „M-au numit puțin mai mult decât hoț pentru că am luat o bucată de sandviș de o liră și jumătate”, își amintește Gabriela. “Este revoltător, să fii tratat așa, de parcă ai fi fără valoare. Am primit un tratament discriminatoriu și am decis să nu tac.”, a spus ea, citată de El Mundo.
Gabriela Rodríguez, 39 de ani, mamă a unei fiice de 10 ani, ecuadoriană de naștere și cu cetățenie spaniolă după ce a trăit 13 ani în Spania, a decis să pună cazul în mâinile sindicatului „United Voices of the World” (UVW). „Nu este doar un sindicat, este și o comunitate pentru lucrătorii latino-americani care suferă constant abuzuri din partea angajatorilor”, subliniază ea.
► Un polițist britanic riscă să fie dat afară după ce a falsificat prețul de pe o cutie de gogoși
„În Regatul Unit există o lipsă totală de protecție a lucrătorilor”
„În Regatul Unit există o lipsă totală de protecție a lucrătorilor, și cu atât mai mult dacă aceștia sunt subcontractați și dacă sunt curățători, imigranți și latini”, avertizează Petros Elia, secretarul general al UVW, pe care a co-fondat-o cu 10 ani în urmă și care reprezintă muncitori din peste o sută de țări. „De exemplu, un angajat trebuie să fi fost într-o companie de cel puțin doi ani pentru a putea reclama concediere pe nedrept. Gabriela avea tocmai doi ani în ziua în care a fost concediată”.
În afară de acțiunile în justiție împotriva antreprenorului, UVW a acționat direct cu o campanie care a culminat cu un protest zgomotos și colorat în fața birourilor Devonshires Solicitors, firma de avocatură din City unde Gabriela era responsabilă de curățarea și întreținerea serviciilor și a bucătăriilor.
„Am fost acolo cu conserve de ton și felii de pâine și am livrat la recepție 300 de sandvișuri”, își amintește Gabriela. “Peste 30 de persoane m-au susținut și mulți oameni din clădire au ieșit să mă întâmpine și să-și exprime solidaritatea. Pentru mine a fost un act cu mult simbolism și sper să ajute comunitatea latină să-și ridice vocea.”
Sandwichgate, un caz național în Marea Britanie
Campania Justice for Gabriela a avut un mare ecou mediatic în Marea Britanie, unde cazul a fost numit Sandwichgate .
„Ceea ce mă tot întreb este cine m-a putut vedea, pentru că eram foarte discretă și nu existau camere de supraveghere”, își amintește angajata de la curățenie, care a lucrat în resurse umane la o companie de distribuție de mezeluri și produse din carne din Spania înainte de a se muta la Londra în 2014.
Total Clean nu a răspuns solicitării EL MUNDO de a oferi versiunea sa asupra evenimentelor. Devonshires Solicitors a emis o declarație în care a spus că nu a făcut o plângere oficială și nu ar obiecta dacă Gabriela ar fi reintegrată de către antreprenor și ar revenit la curățenie în birourile sale.