in

Sandwichgate la Londra: angajată la curățenie, concediată pentru că a mâncat un sandviș cu ton. „Nici măcar nu îmi era foame”

Concediată pentru că a mâncat un sandviș cu ton: A fost concediată de o firmă de curățenie la Londra pentru că a mâncat un sandviș rămas de la o întâlnire. Gabriela nu-și putea imagina cât de nedigerabil avea să fie acel sandviș cu ton… „Nici măcar nu îmi era fost foame. Mâncasem deja, dar l-am văzut printre rămășițele de la o întâlnire la cabinetul de avocatură unde făceam curățenie și mi-am spus: Îl pun la frigider și îl mănânc după-amiază. Dacă l-aș lăsa pe tavă, cel mai probabil ar ajunge la gunoi .”

Polițist român din Londra, DAT AFARĂ din Poliție după s-a prefăcut bolnav pentru a pleca în vacanță

Concediată pentru că a mâncat un sandviș cu ton

După câteva zile, a primit o notificare de „concediere expresă” de la compania la care lucra, „Total Clean”. Șeful său a susținut că nimeni nu i-a oferit mâncarea pe care a decis să o ia și că conduita ei a „distrus în mod irevocabil încrederea necesară pentru a continua relația de muncă”. „M-au numit puțin mai mult decât hoț pentru că am luat o bucată de sandviș de o liră și jumătate”, își amintește Gabriela. “Este revoltător, să fii tratat așa, de parcă ai fi fără valoare. Am primit un tratament discriminatoriu și am decis să nu tac.”, a spus ea, citată de El Mundo.

Gabriela Rodríguez, 39 de ani, mamă a unei fiice de 10 ani, ecuadoriană de naștere și cu cetățenie spaniolă după ce a trăit 13 ani în Spania, a decis să pună cazul în mâinile sindicatului „United Voices of the World” (UVW). „Nu este doar un sindicat, este și o comunitate pentru lucrătorii latino-americani care suferă constant abuzuri din partea angajatorilor”, subliniază ea.

Un polițist britanic riscă să fie dat afară după ce a falsificat prețul de pe o cutie de gogoși

„În Regatul Unit există o lipsă totală de protecție a lucrătorilor”

„În Regatul Unit există o lipsă totală de protecție a lucrătorilor, și cu atât mai mult dacă aceștia sunt subcontractați și dacă sunt curățători, imigranți și latini”, avertizează Petros Elia, secretarul general al UVW, pe care a co-fondat-o cu 10 ani în urmă și care reprezintă muncitori din peste o sută de țări. „De exemplu, un angajat trebuie să fi fost într-o companie de cel puțin doi ani pentru a putea reclama concediere pe nedrept. Gabriela avea tocmai doi ani în ziua în care a fost concediată”.

În afară de acțiunile în justiție împotriva antreprenorului, UVW a acționat direct cu o campanie care a culminat cu un protest zgomotos și colorat în fața birourilor Devonshires Solicitors, firma de avocatură din City unde Gabriela era responsabilă de curățarea și întreținerea serviciilor și a bucătăriilor.

Mesaj pentru românii de pe un șantier din Londra: «Cine va fi prins lingând degetul, va fi dat afară»

„Am fost acolo cu conserve de ton și felii de pâine și am livrat la recepție 300 de sandvișuri”, își amintește Gabriela. “Peste 30 de persoane m-au susținut și mulți oameni din clădire au ieșit să mă întâmpine și să-și exprime solidaritatea. Pentru mine a fost un act cu mult simbolism și sper să ajute comunitatea latină să-și ridice vocea.”

Sandwichgate, un caz național în Marea Britanie

Campania Justice for Gabriela a avut un mare ecou mediatic în Marea Britanie, unde cazul a fost numit Sandwichgate .

„Ceea ce mă tot întreb este cine m-a putut vedea, pentru că eram foarte discretă și nu existau camere de supraveghere”, își amintește angajata de la curățenie, care a lucrat în resurse umane la o companie de distribuție de mezeluri și produse din carne din Spania înainte de a se muta la Londra în 2014.

Total Clean nu a răspuns solicitării EL MUNDO de a oferi versiunea sa asupra evenimentelor. Devonshires Solicitors a emis o declarație în care a spus că nu a făcut o plângere oficială și nu ar obiecta dacă Gabriela ar fi reintegrată de către antreprenor și ar revenit la curățenie în birourile sale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 6 In medie: 3]

Alocație de 150 de lire sterline pentru facturile de energie din Marea Britanie. Au mai rămas doar câteva zile pentru a aplica

Marea Britanie duce lipsă acută de muncitori

Marea Britanie face schimbări majore în ceea ce privește vizele de muncă