in

Self-employed într-un minutCea mai simplă formă sub care se poate deschide o mică afacere în Marea Britanie, echivalentul persoanei fizice autorizate (PFA) din România, este “self employed individual” şi trebuie completat un singur formular, care poate fi depus online pe site-ul agenţiei de evidenţă fiscală din Marea Britanie, care se numeşte HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs), www.hmrc.gov.uk. Dacă profiturile obţinute din afacere nu depăşesc £5.000 de lire, nu se plăteşte nicio contribuţie la stat. Ziarul Financiar a făcut o cmparaţie între sistemul englez şi cel românesc, şi a scris că înregistrarea ca self-employed în Marea Britanie durează exact un minut.

 

Spre deosebire de procedura complicată din România, unde pentru a deschide o PFA sunt necesare câteva zile deoarece se depune un dosar cu cel puţin opt documente la Registrul Comerţului, în Marea Britanie este necesară completarea unui singur formular, care poate fi depus online sau la sediul HMRC (pentru evidenţă fiscală). După aceea se poate începe activitatea, întrucât nu este necesară şi înregistrarea la Companies House (corespondentul Registrului Comerţului de la noi).

Autorităţile engleze sunt foarte atente când vine vorba de plătit taxe către stat, astfel încât colectarea acestora se face într-un mod foarte simplu. O persoană care desfăşoară activităţi economice pe cont propriu în Marea Britanie va plăti taxe pe venit şi taxe pentru asigurări sociale, pe baza unor declaraţii prealabile care se depun pe site-ul instituţiei. Totodată, calendarul fiscal pentru un om de afaceri din Marea Britanie, indiferent de forma sub care şi-a dezvoltat afacerea (pe cont propriu, societate cu răspundere limitată – Ltd, franciză şi altele) este foarte clar: până cel mai târziu în 5 aprilie (încheierea anului fiscal) se depun declaraţiile de venit pentru anul precedent, până la 31 octombrie se anunţă valoarea taxelor ce trebuie plătite, iar până la 31 ianuarie anul următor trebuie achitate taxele de către contribuabili (plata se poate face online).

Plata taxelor

În România, o persoană fizică autorizată trebuie să plătească taxa pe profit (16%), contribuţii de sănătate (5,5%) şi cele de pensii (31%), dar trebuie să fie atentă şi la schimbările legislative. În Marea Britanie, se aplică o taxă de 30% pe profit, o taxă care face parte din clasa a 2-a de contribuţii (se stabileşte anual, în acest an fiind de aproximativ £10 pe lună), iar dacă profitul depăşeşte £73.000, se va aplica şi TVA de 20%.

În cazul în care câştigurile unei persoane care desfăşoară activităţi pe cont propriu sunt sub plafonul stabilit anual de stat – de exemplu în acest an plafonul este de £5.075 de lire – nu se plătesc taxe. Pentru a fi scutiţi de taxe, cei care se încadrează sub limita de venituri trebuie doar să depună un formular la HMRC prin care arată că au obţinut câştiguri sub acest plafon. În România, chinul deschiderii unei PFA trebuie suportat atât pentru înregistrarea în Registrul Comerţului, cât şi după, pe tot parcursul activităţii ca persoană fizică autorizată: imediat după obţinerea certificatului de înregistrare în Registrul Comerţului (care presupune şase cozi la ghişee şi opt acte), mai sunt necesare o serie de drumuri la Casa Naţională de Pensii, Casa Naţională de Sănătate şi Administraţia Financiară, pentru depunerea unor de­claraţii. În Marea Britanie, aceeaşi instituţie (HMRC) înregistrează afacerea pe cont propriu şi colectează taxele.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Monica Tudor, contabil la Londra, ne explică: Ce taxe poţi recupera cu “tax return”

Atenţie la banii cash când călătoriţi!