Într-un articol intitulat “Foreign workers scandal”, Daily Express prezintă și interpretează ultimele date statistice prezentate de ONS (Oficiul Național de Statistică) referitoare la șomaj. Publicația britanică scrie că: “Străinii înșfacă 580 de locuri de muncă în fiecare zi, în timp ce criza șomajului din Marea Britanie s-a înrăutățit, 2,67 de milioane de persoane neavând acum un loc de muncă”.
Numărul lucrătorilor născuți în Marea Britanie angajați a scăzut cu 208.000 anul trecut, potrivit unor date oficiale publicate pe 15 februarie. Însă în același timp, numărul lucrătorilor născuți în străinătate care au fost angajați a crescut cu 212.000 – 580 în fiecare zi – potrivit Oficiului Național de Statistică. Acesta confirmă studiul de luna trecută al Comitetului de Consiliere privind Migrația din cadrul Guvernului, care a relevat că numărul străinilor care lucrează în UK a crescut cu 2,1 milioane în ultimii 15 ani.
Rata de șomaj din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel al ultimilor 16 ani, cu un număr record de persoane care lucrează acum part-time deoarece nu-și pot găsi locuri de muncă cu normă întreagă. Șomajul din rândul femeilor a crescut cu peste un milion, cel mai mare nivel din ultimii 23 de ani, în timp ce șomajul în rândul tinerilor s-a amplificat de asemenea ajungând la peste un milion. Numărul solicitanților de ajutor de șomaj a crescut pentru a unsprezecea lună la rând. Datele alarmante vin pe fondul unei stări în creștere de furie, declanșată de faptul că guvernul de coaliție a “trădat o generație”.
“O tragedie”
Sir Andrew Green, președintele grupului de campanie MigrationWatch, a declarat după apariția acestor date că: “Având în vedere creșterea continuă a numărului lucrătorilor britanici șomeri, pare destul de extraordinar că unii angajatori încă aleg agenții pentru recrutarea de lucrători din străinătate”.
Însă, Guvernul a declarat că piața muncii se stabilizează. Ministrul pentru reformarea sistemului de protecție socială Lord Freud a spus că: “Ultimele date arată câteva semne încurajatoare de stabilitate în ciuda climatului economic dificil”.
Semnele lui Freud nu au fost văzute și de laburiștii și sindicate, care au atacat guvernul pe fondul unor avertizări potrivit cărora o generație a fost “aruncată la gunoi”.
Secretarul general al TUC, Brendan Barber, a declarat în acest sens că: “ atunci când una din trei persoane e în căutarea unui loc de muncă de peste un an și cu circa șase persoane șomere la fiecare loc de muncă, mantra guvernului cum că există o mulțime de locuri de muncă nu sună a fi reală”. Liderul laburist Ed Miliband a fost și mai concins, declarând că : “Este o tragedie faptul că atât de mulți tineri sunt șomeri”.
Șomaj record
Numărul șomerilor a crescut cu 48.000 în ultimul trimestru al anului trecut, ajungând la 2,67 de milioane, o rată de șomaj de 8,4%. Este cel mai grav nivel de șomaj de la sfârșitul lui 1995 până acum, deși este cea mai mică creștere trimestrială din vara anului trecut, conform ONS. Numărul celor care solicită ajutor de șomaj a crescut cu 6.900 în ianuarie, ajungând la 1,6 milioane, în timp ce numărul femeilor solicitante de ajutor de șomaj a crescut cu 1.500 luna trecută până la 531.700, de asemenea cel mai ridicat număr din vara lui 1995 până acum.
Un număr record de persoane au locuri de muncă part-time, cu o creștere de 83.000 pe timpul ultimului trimestru al anului trecut, până la 1,35 de milioane. Alte date arată o creștere cu 22.000 a numărului de șomeri tineri până la 1,04 milioane, care include 307.000 de persoane în sisteme de învățământ de zi în căutarea unui loc de muncă.