in

Britanicii testează un nou vaccin: un PLASTURE care oferă imunitate pe termen lung

Britanicii testează un nou tip de vaccin anti Covid-19, sub forma unui plasture. Acesta ar urma să ofere imunitate pentru câţiva ani, posibil decenii.

Compania britanică Emergex, cu sediul în Oxford, a primit undă verde pentru a testa un nou tip de vaccin anti Covid-19, un vaccin care va veni sub forma unui plasture. Vaccinul foloseşte celule T care distrug celulele infectate şi oferă imunitate decât cele actuale.

Potrivit The Guardian, testele vor începe anul viitor, pe 3 ianuarie. Acestea se vor desfăşura în Elveţia, pe 26 de persoane, iar rezultatele vor fi publicate în luna iunie a anului 2022. Conform companiei producătoare, vaccinul sub formă de plasture ar urma să ofere imunitate pentru câţiva ani, posibil chiar pentru decenii.

„Este prima dată când un organism de reglementare a aprobat începerea unui studiu pentru un vaccin anti-Covid care are ca unic scop generarea de răspuns de celule T în absenţa unui răspuns prin anticorpi şi acele celule T caută celulele infectate şi le ucide”, a declarat Robin Cohen, director comercial al companiei.

Imunitate pe termen lung

Comparând cu un asteroid care loveşte o planetă, el a continuat: „Virusul este asteroidul: loveşte planeta şi un cod viral, o semnătură a acelui virus, se manifestă rapid pe toată suprafaţa. Această semnătură este citită de celulele T ca străină, iar celulele T ucid celula înainte să poată produce noi virusuri vii”.

Vaccinurile anti-Covid actuale provoacă în principal un răspuns de anticorpi care dispare în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de doze suplimentare pentru a menţine protecţia faţă de virus. Vaccinul Emergex va funcţiona diferit, ucigând rapid celulele infectate. Acest lucru înseamnă că poate oferi o imunitate pe termen mai lung – posibil decenii – şi ar putea funcţiona mai bine în lupta împotriva mutaţiilor virusului, a mai spus Cohen.

Un studiu publicat în revista Nature săptămâna trecută arată că unii oameni prezintă „infecţie nereuşită” – virusul intră în corp, dar este eliminat din start de celulele T din sistemul imunitar. Oamenii de ştiinţă au spus că descoperirea ar putea deschide calea pentru o nouă generaţie de vaccinuri care au ca scop răspunsul celulelor T, ce poate oferi o imunitate pe termen mai lung.

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, a declarat că se îndoieşte că un vaccin bazat pe celule T „ar putea să funcţioneze de unul singur”, însă ar putea avea un rol complementar, într-o abordare mix-and-match în care diferite vaccinuri sunt administrate la prima, a doua şi a treia doză.

Marea Britanie: „Fără vaccin, fără job”. 60.000 de angajați din casele de îngrijire rămân fără loc de muncă

El a precizat că vaccinurile bazate pe ARN mesager, precum cel al Pfizer/ BioNTech, funcţionează bine pentru că produc un puternic răspuns imun de neutralizare. Un vaccin bazat pe celule T ar putea fi folosit pentru a completa alte seruri, a mai spus el, deoarece acesta ar putea fi mai rezistent la mutaţiile virusului. „Anticorpii sunt foarte sensibili la mutaţii, în timp ce celulele T pot să vadă multe alte părţi ale virusului. Poate că acesta este punctul forte ale vaccinurilor bazate pe celule T”.

El a subliniat că ideea unor astfel de vaccinuri nu este nouă. De exemplu, profesorul Sarah Gilbert de la Universitatea Oxford, care a dezvoltat vaccinul pentru AstraZeneca, lucrează de mai mult de un deceniu la un astfel de ser împotriva gripei.

Când ar putea fi gata

Cohen a mai afirmat că partea dificilă este elaborarea mecanismului de livrare a vaccinului Emergex sistemului imunitar. Rademacher şi echipa lui au ales mici particule învelite în peptide (fragmente de proteine) concepute pentru a genera răspunsul celulelor T în organism.

În final, vaccinul va fi administrat sub forma unui plasture de dimensiunea amprentei unui deget plin de micro ace care eliberează serul în câteva secunde. El ar putea rezista până la trei luni la temperatura încăperii, spre deosebire de celelalte vaccinuri care necesită depozitare specială în frigidere ori congelatoare.

Vaccinul Emergex nu va fi disponibil până în 2025, cel mai devreme, acesta fiind în mod obişnuit intervalul de timp necesar pentru dezvoltarea unui vaccin.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

VIDEO – Spargere în Wembley: Magazin de bijuterii distrus cu ajutorul unui Land Rover

VIDEO – Spargere în Wembley: Magazin de bijuterii distrus cu ajutorul unui Land Rover

Londra, imagini ȘOC: Cinci bărbați înarmați urmăresc și înjunghie un băiat de 15 ani sub ochii trecătorilor îngroziți