in ,

Sfârșitul liberei circulații în Marea Britanie se apropie. Theresa May: „În martie preluăm controlul granițelor”

Premierul britanic Theresa May va anunța, în jurul datei de 15 martie, sfârșitul liberei circulații pentru cetățenii comunitari care vor dori să intre în Regatul Unit. Anunțul va fi făcut în aceeași zi cu declanșarea articolului 50 din Tratatul de aderare la UE, scrie The Telegraph.

Conform publicației, se așteaptă ca May să declare că cetățenii Uniunii Europene care vor sosi în Marea Britanie după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona nu vor mai avea în mod automat dreptul de ședere permanentă în Regatul Unit.Noii imigranți vor intra sub incidența viitoarelor restricții în materie, după ce Marea Britanie va ieși din UE și care ar putea include un nou regim de vize și acces restrictiv la prestații sociale.

Potrivit lui Iain Duncan Smith, parlamentar conservator, anunțul va arăta că Guvernul Theresa May preia controlul asupra granițelor Marii Britanii, lămurind în același timp situația celor 3,6 milioane de imigranți din UE care trăiesc deja pe teritoriul britanic. „Ea va clarifica situația prin stabilirea unui termen-limită clar, în timp ce Uniunea Europeană pare tot mai confuză și mărginită”, a afirmat Duncan Smith.

Potrivit The Telegraph, imigranții din UE sosiți înaintea datei-limită, probabil 15 martie a.c. vor avea drepturile protejate, atât timp cât cetățenii britanici care trăiesc în alte țări comunitare vor primi aceleași garanții.

Totodată, se așteaptă ca Theresa May să facă apel la celelalte state din Uniune să se ajungă la un acord rapid pe acest subiect, astfel încât să poată fi eliminat de pe agenda negocierilor pentru Brexit cât mai curând posibil.

„Am primit unele sugestii conform cărora Comisia Europeană ar putea încerca să ne forțeze să protejăm pe oricine ajunge (în UK) până în momentul ieșirii țării din UE, a declarat o sursă guvernamentală. Ne-am putea alege cu jumătate din România și din Bulgaria venind aici dacă așteptăm atât de mult”, a adăugat aceasta.

Ministrul de interne Amber Rudd spune că “vom pune capăt liberei circulații așa cum o știm”. Ea examinează planuri privind oferirea de vize multianuale noilor sosiți în sectoare cheie ale economiei, simultan cu limitarea accesului la prestații sociale. Una din variante prevede ca imigranții să primească vize de muncă pe cinci ani, dar să le fie interzis accesul la prestații sociale cât timp se află în Marea Britanie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

UPDATE – VIDEO șocant! Atac inspirat din atentatele teroriste. Cinci români, spulberați pe trotuar de un șofer englez beat

Cererile de rezidență în Marea Britanie ale cetățenilor UE, respinse pe bandă rulantă