in

Vânzarea Big Issue, monopolul românilor



Scandalul legat de romii români care vând publicația “Big Issue” continuă. După ce Firuța Vasile, care vinde revista la Bristol, a câștigat în instanță dreptul de a primi ajutor social pentru locuință, Daily Mail a descoperit că circa o treime dintre vânzătorii publicației sunt români, care, acum, după precedentul creat de sentința din cazul Firuței, pot cere ajutor social în Marea Britanie. Revista însă a fost creată special pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost.

În ultimii 20 de ani, vânzătorii revistei “Big Issue” au ajuns să facă parte din peisajul străzilor englezești, mulți britanici cumpărând revista doar pentru a-i ajuta pe cei fără adăpost care o vând. În ultima vreme, profilul tipic de vânzător al revistei s-a schimbat: femei din Europa de Est, purtând fuste lungi și baticuri, iau tot mai des locul “homless”-ului britanic tradițional.

Situația a intrat în atenția presei britanice după ce o instanță din Bristol i-a dat dreptul Firuței Vasile, 27 de ani, o româncă mamă a patru copii, să beneficieze de ajutor social pentru o locuință, pe lângă alte ajutoare de stat pe care deja le primea.

Firuța Vasile cumpără revistele “Big Issue”, apoi le revinde la suprapreț, pentru a obține profit. Instanța a decis că românca este angajată pe cont propriu, ceea ce înseamnă că poate cere ajutor de stat pentru o locuință, lucru la care nu avea dreptul până acum. Românca primea de la statul britanic 25.500 de lire sterline pe an, ca ajutoare sociale, însă a dat statul în judecată anul trecut, deoarece a fost refuzată la ajutor pentru locuință. După ce a câștigat procesul, ea va primi în plus 2.600 de lire sterline pe an.

Fondatorul revistei “Big Issue”, John Bird, a declarat că va demasca și va elimina pe toți vânzătorii care nu îndeplinesc condițiile. “Big Issue” a fost fondată în 1991 și vinde în jur de 120.000 de exemplare pe săptămână. Anul trecut, compania care o publică a relaxat condițiile pentru vânzători, permițându-le nu doar celor fără adăpost să vândă, ci și celor afectați de criza financiară. “În trecut, le-am dat posibilitatea evreilor și indienilor să vină aici și să muncească pentru a scăpa de sărăcie – și asta au făcut. Dar nu putem să convingem grupuri de români din Marea Britanie să lucreze cu romii. Îi sunăm și le zicem: Uite, acum lucrăm cu mulți români. Puteți să ne ajutați? Ei ne zic: ăștia nu sunt români. Sunt țigani. Asta e marea problemă, nimeni nu vrea să aibă de-a face cu ei”, spune John Bird.

700 de români

O anchetă realizată de Daily Mail a arătat că aproape o treime dintre vânzătorii revistei “Big Issue” sunt români (700 dintr-un număr de 2.250 de distribuitori înregistrați).

Vânzătorii britanici susțin că cei de origine romă s-au organizat chiar în bande, intimidându-i, și că i-au zărit la punctele de distribuție sosind în automobile luxoase: “Mașini ca Mercedes sau BMW opresc în fața magazinelor pentru a lua reviste pe care să le distribuie. Ce caută oameni care conduc astfel de mașini să cumpere copii ale “Big Issue” pentru a le vinde? Cumpără prea multe copii, nu ar putea fi vândute de o persoană sau două, deci au anumite bande care lucrează pentru ei. Și fac asta pentru că obțin o grămadă de bani. Este crimă organizată”, a susținut o sursă care nu a vrut să-și dezvăluie identitatea pentru cotidianul britanic. “Sunt din ce în ce mai puțini britanici care vând revista acum și asta fiindcă suntem goniți. Intimidarea poate fi teribilă uneori, dar trebuie să le ținem piept. Cunosc un tip care a luat bătaie, e un întreg scandal”, a mai precizat respectiva persoană.

Daily Mail dă și câteva exemple de români vânzători de “Big Issue” care beneficiaza de ajutoare sociale.

În Nottingham, Florina Novice, în vârstă de 26 de ani, spune că ea și famila sa s-au instalat aici în 2008, venind din Arad, unde ea muncea într-o fabrică de pantofi, pentru 100 de lire sterline lunar. Are trei copii, soțul ei este zugrav și vinde “Big Issue” de doi ani, așa că a putut cere ajutoare sociale pentru copiii ei.

Lucia Cârpaci, în vârstă de 31 de ani, a explicat într-o engleză rudimentară că are patru copii și un soț în România, dar nu primește ajutoare.

În Manchester, românca Elena a venit acum trei ani cu cele patru fete ale sale și se declară “foarte fericita” cu slujba sa și că are “o casă frumoasa”.

Un alt vânzător din Manchester, Stan Paulică, de 34 de ani, spune că banii câștigați din vânzarea revistei i-au permis să-și închirieze o casă împreună cu soția și să-și aducă și fiicele.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum poți deveni taximetrist la Londra

Șansele de aderare la Schengen, tot mai mici