Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat vineri, 8 august, la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) de către Curtea de Apel Bucureşti, pentru spălare de bani şi un prejudiciu de 60 milioane de euro.
În acelaşi timp, directorul ICA, doctorul Gheorghe Mencinicopschi, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. Alte zece persoane au primit pedepse cu executare sau cu suspendare, cuprinse între trei şi şapte ani de închisoare. Instanţa a decis şi confiscarea proprietăţilor puse sub sechestru şi aflate pe numele lui Dan Voiculescu şi ale celorlalţi inculpaţi.
Războiul dintre trustul lui Voiculescu şi preşedintele Băsescu este de notorietate. În timp ce în fiecare seară, la ore de maximă audienţă, jurnaliştii angajaţi de Voiculescu critică „regimul Băsescu” şi spun că procesul patronului lor a fost fabricat la Cotroceni, președintele nu ratează nicio ocazie pentru a-i ataca și-i numește ”salariați ai unui turnător”.
În afacerea ICA, Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator (aflat la Putere alături de PSD şi UNPR), patronul Trustului Antena şi cel mai înverşunat duşman al preşedintelui Traian Băsescu, a intrat în posesia unei proprietăţi evaluate la 60 de milioane de euro, pentru care a plătit 100.000 euro, adică de 576 de ori mai puţin, potrivit procurorilor.
La capătul a aproape şase ani de judecată, ziua de vineri, 8 august, a marcat punctul final în procesul ce a vizat privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Este momentul în care Dan Voiculescu a aflat sentinţa în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani în formă continuată. Procurorii au cerut şi obţinut o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru omul de afaceri.
În plus, fostul senator rămâne şi fără avere. Toate proprietăţile cumpărate de la stat, domeniul ICA, sunt confiscate, adică 3,6 hectare de teren şi clădirile totalizând 10.000 de metri pătraţi. Inclusiv sediile posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3 vor fi confiscate, dar şi vila omului de afaceri, de pe şoseaua Kiseleff. Totodată, magistraţii au pus sechestru şi conturi bancare ale omului de afaceri.
„Până la 34 de ani am avut toaleta în curte”
Voiculescu, încarcerat la Penitenciarul Rahova, declarase în ziua condamnării că nu se sperie de puşcărie: „Practic, se schimbă modul de viaţă, se schimbă condițiile de viaţă. Eu am, ca să zic aşa, un mare, mare noroc legat de circumstanţele astea: până la 34 de ani am stat cu soţia şi cu doi copii într-o cameră de 24 de metri, aveam o sufragerie de 8 metri şi ce e mai interesant, toaleta era în curte, iarna nici nu vă povestesc cum era să te duci prin zăpadă în curte.
Când ai trăit până la 34 de ani în aceste condiţii, eu nu pot să cred că condiţiile de la penitenciar sunt mai rele. Am înțeles că toaleta e înăuntru, suntem 2-3 camarazi. Condițiile în sine nu sunt de natură să mă sperie, de-aia am spus mereu că nu sunt speriat”, a mărturisit Dan Voiculescu.
El a mai spus că după gratii va scrie cărți, pentru că e cel mai bun lucru de făcut în penitenciar. „Ai liniște, orele de masă cred că sunt fixe, de somn la fel”, a arătat fondatorul PC.
Cine este Dan Voiculescu
Unul dintre cei mai înverşunaţi duşmani ai lui Traian Băsescu, Dan Voiculescu este un personaj controversat, începând de la modul în care a făcut avere pe timpul lui Ceauşescu până la implicarea în politică. Dacă misterul averii sale dobândite până în 1990 a rămas parţial neelucidat, influenţa lui asupra politicii şi politicienilor de după Revoluţie i-a sporit nu numai averea, ci şi puterea, fiind implicat în cele mai importante evenimente, în special după 2000. A fost ales senator în trei legislaturi, iar în 2013 a renunţat la viaţa politică dându-şi demisia din Parlament.
Fondator al ziarului Jurnalul Naţional şi al trustului de presă Intact, Dan Voiculescu are o avere estimată la sute de milioane de euro, fiind inclus de publicaţiile de profil în top 300 cei mai bogaţi români.
„Turnătorul” propriei familii
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a confirmat, printr-o decizie luată în unanimitate în iunie 2006, că Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică, sub numele conspirativ „Felix”. Verişoara lui Dan Voiculescu, Paraschiva Silaghi, i-a cerut acestuia daune morale de 21.000 de euro pe motiv că notele informative ale fondatorului PC date securităţii i-au pus familia în pericol.
La rândul său, Dan Voiculescu s-a simţit lezat de acuzaţiile aduse de Silaghi şi a acţionat-o în instanţă, solicitând daune de 136.000 de euro.Paraschiva Silaghi a fost unul din martorii cei mai importanţi în procesul pe care Dan Voiculescu l-a deschis împotriva CNSAS, care a i-a dat verdict de poliţie politică. Voiculescu a pierdut acest proces, instanţa confirmând că politicianul a fost turnător al fostei Securităţi. Însă aceasta nu e singura sa relaţie a lui Voiculescu cu fosta poliţie politică. Mai exact, fondatorul Partidului Conservator a lucrat până în 1989 pentru firma de comerţ exterior Crescent, la rândul ei strâns conectată cu Securitatea.
După anul 1990, Dan Voiculescu a înfiinţat Holdingul Grivco, a cărui principală activitate era comerţul exterior. Ulterior, Voiculescu a devenit mogul de presă, lansând ziarul Jurnalul Naţional, precum şi prima televiziune comercială din România, Antena 1. Astfel, activităţile grupului au fost împărţite în trei divizii: comerţ, media, industrie şi servicii, primul milion de dolari fiind atins în anul 1996.
La ora actuală, averea lui Voiculescu este estimată la aproximativ 360 de milioane de euro. Pe plan politic, Voiculescu a devenit mai vocal abia după ce Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale. De altfel, fondatorul PC s-a implicat în ambele acţiuni de suspendare ale lui Băsescu, dar şi în campaniile pentru demiterea acestuia.
Victor Ponta: Asigur jurnaliştii Antena 3 şi Antena 1 că fac tot ce-mi stă în putinţă ca să-şi poată desfăşura activitatea
Premierul Victor Ponta a reacţionat, pe Facebook, după decizia condamnării lui Dan Voiculescu. Reamintim că patidul omului de afaceri guvernează România alături de PSD.
“Am luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti. Nu comentez sentinţe în cauze penale dar vreau să asigur pe toată lumea că, atât timp cât voi fi lider politic şi cetăţean al României, sunt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pt că jurnaliştii Antena 3 / Antena 1 şi toţi jurnaliştii din ţară noastră, indiferent de politică lor editorială, să-şi poată desfăşura activitatea conform dreptului constituţional la liberă exprimare şi independenţa presei.
Sunt convins că, dincolo de momentele dramatice prin care trec familiile celor condamnaţi, o ţară liberă poate există doar dacă există şi o presă liberă. Alături de milioane de alţi români doresc şi cred că mulţi ani de acum înainte “Antena 3 va fi aici”!