Unul dintre oficialii autorității europene de reglementare a medicamentelor a declarat că există acum o legătură „clară” între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge potențial mortale.
Marco Cavaleri, șeful departamentului vaccinuri de la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a spus că aceste complicații apar mai des decât se aștepta la persoanele mai tinere.
„În următoarele câteva ore, vom spune că există o legătură, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă acest lucru”, a declarat el pentru ziarul italian Il Messaggero.
„Dintre cei vaccinați, există mai multe cazuri de tromboză cerebrală … în rândul tinerilor, decât ne-am aștepta”, a continuat el.
EMA a anunțat anterior că nu există „nicio dovadă” care să susțină decizia Germaniei în de a restricționa vaccinul la persoanele în vârstă, care a fost determinată de temeri nedovedite cu privire la vaccinul care provoacă foarte rar cheaguri de sânge – ce poate duce la accidente vasculare cerebrale, scrie Daily Mail.
Experții spun acum că dovezile sunt acum „în mișcare” și că este posibil ca vaccinul – în cazuri extrem de rare – să provoace tromboze ale creierului.
MHRA, agenția de reglementare din Marea Britanie, a observat până acum 30 de cazuri de coagulare din 18,1 milioane de oameni vaccinați – aproximativ un caz din 600.000.
Boris Johnson le-a cerut britanicilor să continue să se vaccineze cu produsul respectiv, în timp ce se afla într-o vizită la o fabrică AstraZeneca din Macclesfield, spunând că „cel mai bun lucru” pe care îl poate face este „să urmărească ceea ce transmite MHRA”. El a adăugat: „Sfatul lor pentru oameni este să continue să meargă acolo, să își facă vaccinul, să-și facă și a doua doză”.
Pe fondul analizei de siguranță efectuată de MHRA, două surse au declarat pentru Channel 4 că, deși datele sunt încă neclare, există argumente în creștere pentru a justifica vaccinarea persoanelor mai tinere – cel puțin sub 30 de ani – cu un produs diferit.
„Solicităm profesioniștilor din domeniul sănătății să raporteze orice cazuri pe care le suspectează că sunt legate de vaccinarea împotriva COVID”, a cerut dr. June Raine, directorul executiv al agenției.
Șeful EMA, Emer Cooke, a subliniat anterior că „nu există dovezi” care să susțină restricționarea utilizării vaccinului pe întregul continent.
Ea a adăugat că legătura dintre cheagurile de sânge neobișnuite la persoanele care au făcut vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă, dar a adăugat că beneficiile depășesc cu mult riscurile.