in

Au violat o fată de 16 ani din Marea Britanie, vor fi trimiși în România și vor scăpa de o parte din pedeapsă


Autorităţile judiciare din Marea Britanie cer transferul într-un penitenciar din România a doi bărbaţi din Hunedoara care au violat şi obligat la sex oral o adolescentă de 16 ani din Anglia. Curtea Coroanei Northampton i-a condamnat la 14 şi respectiv 16 ani de închisoare, însă acasă vor scăpa cu doar 12 ani de puşcărie, scrie Adevărul.

Autorităţile judiciare române urmează să pronunţe o decizie definitivă cu privire la solicitarea omologilor britanici de  transferarea în vederea continuării executării pedepsei în România a celor doi violatori închiși acum în UK, Beniamin-Ovidiu Ban (33 ani) şi Cosmin Alexandru Vinţan (30).

Faptele pentru care românii au ajuns în puşcărie s-au întâmplat în primăvara anului 2016, când cei doi au urmărit, ameninţat cu uciderea, supus la perversiuni sexuale şi violat o adolescentă minoră care abia se despărţise de amicii săi şi mergea la o întâlnire cu prietenul ei.

„În fapt s-a reţinut că la data de 24.04.2016 inculpatul, împreună cu B. B.O. condamnat în aceeaşi cauză, a urmărit şi condus pe minora L. M. în vârstă de 16 ani, pe o alee întunecoasă şi îngustă, unde, prin exercitarea de acte de violenţă fizică şi ameninţări cu moartea, a întreţinut raporturi sexuale normale şi acte sexuale orale cu persoana vătămată”, se arată în considerentele reţinute de Curtea de Apel Alba Iulia în decizia privind soluţionarea solicitării de transfer formulate anul acesta de autorităţile judiciare britanice.

Legislaţia românească îi scoate mai repede din închisoare

În vara acestui an, Curtea de Apel Alba Iulia a dispuns recunoaşterea hotărârii pronunţate în 2017 de Curtea Coroanei Northampton, care i-a condamnat pe Beniamin-Ovidiu Ban şi Cosmin Alexandru Vinţan la 14 şi respectiv 16 ani de închisoare, dar a adaptat pedepsele la legislaţia românească, ceva mai blândă decât cea britanică, stabilind în cazul fiecăruia aplicarea pedepsei de 12 ani închisoare, din care se va scădea durata arestării preventive şi durata deja executată în Marea Britanie.

Adaptarea condamnării a fost motivată de faptul că pedeapsa britanică „nu corespunde atât ca şi natură, cât şi ca şi durată cu pedeapsa ce ar fi putut fi aplicată persoanei condamnate ar fi fost judecată în România pentru această infracţiune”. Ambii violatori aveau condamnări penale în România. Cosmin Alexandru Vinţan fusese condamnat de Judecătoria Hunedoara la pedeapsa de 8 ani închisoare. Celălalt inculpat, Beniamin-Ovidiu Ban a mai suferit o condamnare pentru viol în România, fiind condamnat de Judecătoria Caransebeş la pedeapsa de 2 ani închisoare.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC
Tony Blair: «Marea Britanie e un dezastru. Problema cu revoluţiile nu este cum încep, ci cum se termină»

Klaus Iohannis vine la Londra. Nu se știe dacă se va întâlni și cu comunitatea românească