Cazul elevei discriminate în Spania. PNL recunoaște: „Asemenea acte au loc și în alte state membre UE”

„Comunicat de presă al Secretarului Executiv PNL Radu Carp (foto) privind cazul de discriminare de la Instituto de Educacion Secundaria BENICALAP din Valencia

Am luat act cu îngrijorare de situația de discriminare în care a fost pusă eleva de naționalitate română de la Instituto de Educacion Secundaria BENICALAP din Valencia, prin afirmațiile unui profesor spaniol.

Rudele elevei românce susțin că aceasta a fost agresată verbal de către un profesor pe motiv că nu i-ar înțelege numele. Ulterior, la o altă oră de clasă, acesta a revenit spunându-i să plece înapoi în țară și să-și schimbe numele pentru că el nu îl înțelege.

Reacția comunității românești din Spania și a oficiilor consulare din Madrid și Castellon a fost promptă și adecvată, prin condamnarea discriminării pe bază de naționalitate la care a fost supusă persoana respectivă.

Interzicerea discriminării pe criterii etnice figurează ca principiu în Constituția Spaniei (art. 14) și în Legea nr. 62/ 2003 prin care sunt transpuse directivele UE în domeniu.



Cei care se consideră discriminați pe motive de naționalitate se pot adresa Consiliului pentru Eliminarea Discriminării Rasiale și Etnice. Persoana respectivă se poate adresa acestei instituții ori, prin intermediul oficiilor consulare, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării care poate depune demersuri în vederea sesizării instituției omoloage din Spania.

PNL își oferă sprijinul concret familiei afectate pentru toate aceste sesizări și pentru derularea eventualelor proceduri judiciare.

Contextul producerii acestui act de discriminare este unul deloc încurajator pentru cetățenii români din diaspora, asemenea acte au avut și au loc și în alte state membre UE. Soluția este sesizarea tuturor acestor fapte autorităților competențe și mediatizarea lor, precum și solidaritatea între diasporă și cetățenii din țară.

secretar executiv PNL

Radu Carp

 

Departamentul de Analiza Politica și Comunicare PNL”

Cazul „rasism în școală” ia proporții. Consulatul României de la Madrid: „Aveam cunoștință de incident”

Rasism la școală. Un profesor umilește un copil român: „Pleacă în nenorocita ta de țară și schimbă-ți numele”

Credeți că rasismul s-a intensificat în UK după referendumul pentru Brexit? Iată câteva imagini care vă vor pune pe gânduri

Amnesty International despre atacurile rasiste din Marea Britanie: S-A DEPĂŞIT LIMITA!

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doar șapte secții de votare potrivit legii, în diaspora. Singura secție din Marea Britanie, la Luton

Consiliul Diasporei despre votul pentru imunitatea parlamentară: „Justiția nu ar trebui să se supună votului”