in

Comisia Europeană cere explicaţii suplimentare statelor care menţin restricţii pentru româniStatele care au anunţat menţinerea restricţiilor pentru lucrătorii români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă până la finalul lui 2013 vor trebui să trimită până la jumătatea lunii mai explicaţii suplimentare Comisiei Europene, transmite corespondentul Agerpres la Bruxelles.

Anunţul a fost făcut de Jackie Morin, din cadrul Directoratului General pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale al Comisiei Europene, în cadrul unui schimb de opinii în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă a PE (EMPL) cu privire la restricţiile impuse lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă în unele state din Uniunea Europeană.

În intervenţia sa, eurodeputata Rovana Plumb, vicepreşedinte al grupului Socialiştilor şi Democraţilor din PE (S&D), a accentuat că mobilitatea lucrătorilor este un instrument care stimulează creşterea economică şi consolidează piaţa muncii, ea cerând eliminarea condiţionalităţii prin ridicarea restricţiilor actuale aplicate de unele ţări membre lucrătorilor români şi bulgari. Este foarte important să garantăm coeziunea socială în UE prin politici de integrare eficientă şi asigurarea drepturilor sociale – a spus Rovana Plumb.

Eurodeputata olandeză Marije Cornelijssen (grupul Verzilor) a susţinut că, în cazul Olandei, argumentele prezentate de guvernul de la Haga pentru menţinerea respectivelor măsuri restrictive nu sunt susţinute de realităţile economice de pe piaţa forţei de muncă olandeze.

CE, “nemulţumită”

Săptămâna trecută, Comisia Europeană şi-a reiterat nemulţumirea faţă de argumentele oferite de statele membre care au decis să menţină până la sfârşitul lui 2013 restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari. Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale Laszlo Andor a trimis o scrisoare statelor care aplică încă restricţii pentru a le încuraja să-şi modifice decizia, dar şi pentru a le cere explicaţii suplimentare.

“În scrisoarea mea am menţionat faptul că nu există argumente suficiente. Guvernele vor trebui să ofere analize suplimentare care eventual să justifice aceste decizii”, a spus în plenul PE comisarul european, care a subliniat beneficiile sociale şi economice ale liberei circulaţii pentru lucrători. El a precizat totuşi că decizia unor state de a menţine restricţiile pe piaţa muncii nu reprezintă o discriminare, întrucât cele trei etape prin care ţările membre se pot folosi de restricţii sunt prevăzute în acordurile de aderare şi au fost aplicate şi ţărilor intrate în UE în 2004.

Nouă ţări din UE – Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda şi Austria – au anunţat la sfârşitul lui 2011 menţinerea restricţiilorpentru lucrătorii români şi bulgari până la finalul lui 2013. Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE.

Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ambasadorul României în UK, „Diplomatul anului 2012 din Europa”

Nadia Comăneci – Ne putem bate pentru medalii la JO de la Londra