in

Comunicat de presă al Ambasadei cu privire la operațiunea Torryburn în urma căreia a fost prins proxenetul Doicaru

Comunicat de presă

„O grupare criminalǎ organizatǎ care trafica spre Marea Britanie fete şi femei din România ȋn scopuri de prostituţie forţatǎ, a fost anihilatǎ, iar cei mai importanţi membri ai grupǎrii au primit pedepse cu ȋnchisoarea pentru o perioadǎ totalizând 89 de ani.

Condamnǎrile au fost rezultatul investigaţiei echipei comune de anchetǎ constituitǎ din reprezentaţi ai  structurilor de combatere a criminalitǎţii organizate din România şi reprezentanţi ai Departamentului pentru trafic de persoane şi prostituţie din cadrul Poliţiei Metropolitane.

Aceastǎ operaţiune reprezintă continuarea unei relaţii de cooperare excelente ȋntre autoritǎţile celor douǎstate. În urma operaţiunii au fost confiscate bunuri ȋn valoare de peste douǎsute de mii de lire sterline, provenite din comiterea de infracţiuni.



Ambasadorul României la Londra, Dr Ion JINGA a declarat: „Operaţiunea Torryburn şi rezultatele ȋnregistrate demonstreazǎdeterminarea autoritǎţilor române de a urmari şi investiga orice infracţiune care are ca victime sau autori cetǎţeni români, inclusiv a celor comise dincolo de frontierele teritoriale ale României. Condamnǎrile obţinute indicǎ eficienţa agenţiilor de aplicare a legii din România ȋn abordarea fenomenului traficului de persoane, ȋn parteneriat cu autoritǎţile altor state UE, precum şi utilitatea folosirii cadrului european ȋn materie de invesigaţii comune ȋn combaterea criminalitǎţii. Avem toleranţa zero faţǎde orice tip de infracţiuni”

Detectivul Kieran Backhouse din cadrul Poliţiei Metropolitane a declarat: „Colaborarea dintre cele doua departamente a fost un succes şi a culminat cu dezmembrarea totalǎa unei grupǎri criminale organizate care acţiona pe teritoriul a doua state ale Uniunii Europene şi care exploata femei vulnerabile pentru a obţine beneficii financiare. Sentinţele reflectǎ severitatea infracţiunilor comise de cǎtre membrii acestei organizaţii.”

„Poliţia Metropolitanǎ pune la dispoziţia victimelor şi a persoanelor care deţin informaţii referitoare la traficul de persoane un numǎr de telefon care poate fi apelat gratuit. Acest caz constituie un exemplu pentru modul ȋn care putem sǎajutǎm persoanele care sunt forţate sǎcomitǎgenul acesta de infracţiuni. Este posibil ca persoanele respective sǎ creadǎ cǎ sunt ȋntr-o situaţie disperatǎ şi fǎrǎ rezolvare, dar noi lucrǎm fǎrǎ ȋncetare şi colaborǎm cu autoritǎţile pentru a stopa traficul de persoane şi prostituţia forţatǎaici şi dincolo de graniţele ţǎrii noastre.”

Condamnǎrile au marcat ȋncheierea Operaţiunii Torryburn – o investigaţie proactivǎ privind traficarea din România spre Marea Britanie a unor cetǎţeni români forţaţi apoi sǎ practice prostituţia.

Ȋn multe situaţii, victimele erau „recrutate” ȋn România, promiţându-li-se locuri de muncǎ legale ȋn Marea Britanie, cum ar fi posturi de ȋngrijitoare sau secretare. La sosirea ȋn Marea Britanie, erau informate cǎ, de fapt, acele locuri de muncǎ nu existau. Traficanţii le luau documentele de identitate, iar ele erau ameninţate şi forţate sǎ lucreze ca şi prostituate pentru a-şi plǎti „datoria” legatǎ de cǎlǎtoria cu avionul. Fetele locuiau la diferite adrese din Newham şi lucrau ȋn bordeluri ȋn zona de est a Londrei.

Informaţiile privind activitatea reţelei au fost transmise de structurile de combatere a criminalitǎţii organizate din România, Departamentului pentru trafic de persoane şi prostituţie din cadrul Poliţiei Metropolitane (SCD9).

Ȋn urma investigaţiilor care au avut loc, s-a stabilit ca victimele erau trimise cu avionul ȋn Marea Britanie, direct din România. Astfel, s-a facut legǎtura ȋntre rezervǎrile biletelor de avion şi o grupare criminalǎorganizatǎ. Au fost identificate mai mult de 115 rezervǎri şi, ca urmare, şi numele unor femei despre care echipa de anchetǎnu ştiuse pânǎatunci. Ulterior, doua dintre femeile respective au fost localizate pe teritoriul Marii Britanii. Acestea au dat declaraţii organelor de poliţie, confirmând faptul cǎau fost exploatate sexual de cǎtre membrii grupǎrii criminale organizate.

Ȋn iulie 2012 a fost instituitǎ, cu ajutorul Eurojust de la Haga, o echipǎ comunǎde anchetǎ formatǎdin ofiţeri SCD9 şi ofiţeri din cadrul Departamentului pentru combaterea crimei organizate din România (SCCO Gorj). A fost pentru prima datǎ când s-a organizat o echipǎ comunǎ de anchetǎ formatǎ din reprezentanţi ai autoritǎţilor din România şi reprezentanţi ai Departamentului pentru trafic de persoane şi prostituţie SCD9. Acest cadru a permis ca informaţiile deţinute privind  activitatea  grupǎrii  criminale sǎfie analizate și valorificate reciproc.

Proxenetul Doicaru – 13 ani de închisoare. Le promitea victimelor slujbe de secretare în Londra

Marţi, 5 martie 2013, a fost declanşatǎ o acţiune de amploare, simultan ȋn România şi ȋn Marea Britanie.

Ȋn România au fost arestate 10 persoane care au rǎmas ȋn custodia organelor de poliţie fiind ulterior puse sub ȋnvinuire pentru trafic de persoane adulte şi minori (una dintre victime avea doar 16 ani când a fost adusǎ ȋn Marea Britanie), dar şi constituirea de grup infracţional organizat şi spǎlare de bani.

Liderul  grupǎrii criminale organizate – Constantin Doicaru, ȋn vârstǎ de 34 de ani – achiziţionase un club ȋn România pe care ȋl folosea pentru a recruta femei vulnerabile. De asemenea, Constantin Doicaru conducea un BMW X6 nou ȋn timp ce ceilalţi membri ai grupǎrii aveau maşini Audi şi VW, deşi ȋn mod oficial erau şomeri.

Toate vehiculele au fost confiscate de autoritǎţile române, fiind considerate bunuri achiziţionate cu bani proveniţi din traficul de persoane.

Alte douǎ persoane cǎutate de autoritǎţile române au fost arestate ulterior de cǎtre ofiteţii din cadrul SCD9, pe baza unor mandate de arestare europene, dupǎ ce s-au luat mǎsuri ca persoanelor respective sǎ nu li se permitǎ sǎ plece de pe teritoriul Marii Britanii sau sǎ obţinǎ documente de cǎlǎtorie.

Miercuri, 2 aprile 2014, trei dintre suspecţi au pledat vinovaţi iar marţi, 3 iunie 2014, alte nouǎ persoane au fost condamnate ȋn România pentru trafic de persoane, spǎlare de bani şi apartenenţa la o grupare criminalǎ organizatǎ.

Constantin Marius Doicaru, 34 de ani, din România – 13 ani ȋnchisoare

Grigore-Alin Gornoava, 33 de ani, din România – 10 ani ȋnchisoare

Dumitru Danaiata, 30 de ani, din România – 9 ani ȋnchisoare

Dumitru Diaconescu, 25 de ani la data pronunţǎrii sentinţeidin România – 7 ani ȋnchisoare

Silviu Mihu, 23 de ani, din România – 7 ani ȋnchisoare

Florian Muru, 24 de ani, din România – 7 ani ȋnchisoare

Adelina Ardeleanu, 22 de ani, din România – 7 ani ȋnchisoare

Ana-Maria Dinca, 28 de ani, din România – 7 ani ȋnchisoare

Diana Chiriţoiu, 30 de ani, din România – 7 ani ȋnchisoare

Bogdan-Ionuţ Bǎltǎţoiu, 27 de ani, din România – 6 ani ȋnchisoare

Irina Doicaru, 26 de ani, din România – 5 ani ȋnchisoare

Ilona Ana-Maria Şchipoiu, 21 de ani, din România – 4 ani ȋnchisoare

Decizia instanţei nu este definitivǎ, ea putând fi apelatǎ.

Pe parcursul acestei investigaţii au fost confiscate bunuri ȋn valoare de peste douǎ sute de mii de lire sterline prin intermediul tribunalelor din România.

0800 783 2589 este numărul de telefon din Marea Britanie care poate fi apelat gratuit pentru informaţii privind traficul de persoane.

Ȋn România sesizǎri ale unor fapte de trafic de ființe umane pot fi transmise la tel. 0800800678 apelabil gratuit, sau 0040213133100 pentru sesizări din străinătate, precum și la orice unitate de poliție.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ambasadorul României a primit distincţia „The Freedom of the City of London”

50 de romi, la picnic în Harefield. Localnicii au chemat Poliția: „Plecați acum, nu sunteți doriți aici!”