in

Alegeri pentru Parlamentul European: lista secțiilor de votare din Marea Britanie

Alegeri pentru Parlamentul European: lista secțiilor de votare din Marea Britanie

Informații esențiale despre alegerile europarlamentare pentru cetățenii români din Marea Britanie

Pe 9 iunie 2024, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege cei 33 de reprezentanți în Parlamentul European. Aleșii vor servi un mandat de cinci ani, reprezentând interesele României. Alegerile vor fi organizate folosind sistemul proporțional de scrutin de listă, care permite inclusiv participarea candidaților independenți.

Unde puteți vota?

Dacă vă aflați în străinătate pe data de 9 iunie 2024, indiferent de motiv (domiciliu, reședință sau turism), aveți posibilitatea de a vota la orice secție de votare organizată în afara țării. Vă veți înregistra în listele electorale suplimentare disponibile la aceste secții.

Lista secțiilor de votare organizate în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024, potrivit OMAE 868/2024:Secțiile care vor fi organizate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt disponibile la următorul link.

Lista integrală cu secții de votare organizate în străinătate.

Cine are drept de vot?

Cetățenii români eligibili trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți până inclusiv în ziua alegerilor și să nu fie sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive care impune consiliere judiciară, tutelă specială sau care prevede pierderea drepturilor electorale.
Cetățenii comunitari din alte state membre ale Uniunii Europene pot vota pentru reprezentanții României în Parlamentul European, cu condiția să fie înregistrați în listele electorale speciale.

Cu ce acte de identitate puteți vota?

În străinătate se poate vota pe baza următoarelor documente de identitate românești valabile:
• cartea de identitate;
• cartea de identitate provizorie;
• buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic;
• pașaportul diplomatic electronic;
• pașaportul de serviciu;
• pașaportul de serviciu electronic;
• pașaportul simplu;
• pașaportul simplu electronic;
• pașaportul simplu temporar;
Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie!

IMPORTANT! Se recomandă cetățenilor români care doresc să-și exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora.

Data și ora de votare

Votarea are loc duminică, 9 iunie 2024, între orele 7:00 – 22:00.

Închiderea secției de votare: La ora 22:00, președintele biroului electoral al secției de votare declară încheiată votarea și dispune închiderea localului secției de vot.

Votul după ora închiderii: Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul de vot până la ora 23:59.

Articole speciale:

Wizz Air anunță noi rute din Marea Britanie. Zboruri de la 26,99 lire sterline

„Bebelușul nostru a murit pentru că doctorii nu au ascultat”. Părinții îndurerați au dat în judecată NHS pentru neglijență