Coronavirus, situația se agravează în Marea Britanie, redeschiderea școlilor după sărbători ar putea fi amânată


Situația Covid din Marea Britanie se înrăutățește, pentru prima dată au fost înregistrate peste 40.000 de cazuri noi într-o singură zi și mai mulți experți solicită un blocaj național.

Șeful serviciului britanic de sănătate (NHS) a avertizat că spitalele din Anglia și-au atins limita, cu mai multe spitalizări decât în în aprilie. În timpul unei vizite la unul dintre centrele de vaccinare, Sir Simon Stevens a spus că „până la sfârșitul primăverii, toate persoanele cu risc vor fi vaccinate”.

Londra și o mare parte din centrul și sudul Angliei sunt afectate în prezent de restricții de nivelul 4, care prevăd închiderea magazinelor, restaurantelor, cinematografelor, teatrelor și muzeelor, interzicerea întâlnirilor între gospodării diferite și cererea de a rămâne în case.

Conform unor surse guvernamentale, grupul științific pentru situații de urgență, SAGE, l-ar fi sfătuit cu tărie pe premierul Boris Johnson să nu redeschidă școlile după sărbători, aducând astfel Anglia înapoi la condițiile de blocare totală.

În acest moment, revenirea la școala elementară – Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord se pot organiza independent și au anunțat deja că școlile se vor redeschide mai târziu – este programată pentru 4 ianuarie, în timp ce pentru școlile medii și licee (școlile secundare) se prevede întoarcerea eșalonată a elevilor și introducerea testelor săptămânale.

Dacă pentru guvern, așa cum a subliniat ministrul Michael Gove, școlile „sunt o prioritate”, situația se schimbă constant: noua variantă a virusului – așa-numitul B1.1.7 – este mai contagioasă decât versiunile care au circulat până acum în Regatul Unit. Potrivit datelor oficiale, noul virus este responsabil pentru 65% din cazuri în Londra, care este afectată în mod special de pandemie în aceste zile. Sistemul de sănătate este deja epuizat.

„Din punct de vedere medical, suntem aproape la limită”, a subliniat Peter Openshaw, imunologist la Imperial College, subliniind că noua variantă pare să infecteze pacienții mai tineri, iar „copiii de la 13 ani în sus care merg la școală au amplificat circulația virusului foarte mult, înainte de închiderea de sărbători”.

Copiii nu sunt în pericol – „par să nu sufere în special, mulți sunt asimptomatici sau au simptome foarte ușoare” – dar cei apropiați pot fi. Părinți, bunici, rude, profesori. Acesta este motivul pentru care o amânare a redeschiderii școlilor este mai mult decât posibilă.

Noile cazuri zilnice din Marea Britanie au ajuns luni la 41.385, deși decesele rămân la niveluri mai scăzute decât criza din primăvară: 357 decese luni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Brexit: Statele membre UE au ratificat în unanimitate acordul cu Marea Britanie

Vaccinarea a două milioane de persoane pe săptămână ar salva Marea Britanie de un al treilea val al pandemiei