Criza din Europa îi sărăcește pe “stranieri”



Într-o perioadă în care sute de mii de români au rămas fără locuri de muncă, iar în țară era aproape imposibil de găsit o slujbă, tot mai mulți șomeri au luat drumul străinătății, pentru un salariu mai bun decât în România. Însă, criza a scăzut lefurile și în țările europene, iar strânsul curelei în Europa a început să se simtă la fel de dur ca și în România. Diaspora își deplânge soarta, dar merge înainte.

Jurnalistul Ionuț Teianu trăiește din 1991 în Franța și spune că aici criza se simte abia de doi ani, cu adevărat, însă a adus cu sine schimbări dramatice în viața oamenilor: locuințele s-au scumpit, băncile nu dau împrumuturi decât cu supragaranții, iar patronii nu mai angajează decât pe perioade determinate scurte. Cel mai bine se vede criza în rândul clasei de mijloc, dominantă în Franța: oamenii au rărit simțitor ieșirile la restaurant.

“Toată lumea merge mai puțin la restaurant, acesta e primul lucru vizibil. Acum e văzută ca un lux”, explică Ionuț Teianu. “Băncile nu mai dau împrumuturi fără garanții severe și fără ca solicitantul să aibă deja o treime din valoarea apartamentului, ceva imposibil. Se cer contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, care sunt din ce în ce mai rare. Noile contracte se fac din ce în ce mai mult pe perioade determinate, care merg la maxim 2 ani. Chiriile au crescut. Dacă până acum câțiva ani un francez plătea o treime din salariu pe chirie, acum dă jumătate. Salariile scad, deja toți se așteaptă să fie anunțați că li se taie veniturile”, mai povestește românul stabilit în capitala Franței.

Efectele sunt dramatice pentru cei cu venituri mici sau pentru familiile monoparentale. “Campingurile sunt locuite de cei care și-au pierdut locuințele”, mai relatează Teianu. Viața pentru francezi a devenit foarte scumpă. Prețurile alimentelor au crescut, iar benzina a ajuns la 2 euro litrul. Oamenii nu își mai permit vacanțe lungi, iar dacă pleacă își asigură hrana din hypermarket.

Criză la tot pasul

În Spania și Italia nu se mai găsesc locuri de muncă și salariile au scăzut. Francezii încep să se uite urât la străini pentru că le iau locurile de muncă. Și în Anglia nivelul de trăi a scăzut. Dar românii din diaspora spun că “afară” parcă pâinea e mai albă decât în România.

În Spania lucrurile stau rău. Mulți români au rămas fără locuri de muncă iar alții s-au trezit cu salariul la jumătate. Andrei Munteanu stă în Barcelona de 6 ani. Lucrează la o fabrică de confecții metalice iar când s-a angajat prima data câștiga 1.500 de euro. Acum a ajuns la 1.000, dar alți români trăiesc din ajutorul de șomaj. “E dezolant ce vezi în jurul tău. Prețurile au crescut atât de mult încât mulți au renunțat să mai folosească mașinile. Salariile au scăzut și pentru spanioli. Mulți patroni preferă însă să își păstreze angajatul din România pentru că îl plătește mai puțin”, spune acesta.

Camelia Stan stă în Italia de 5 ani și spune că s-ar întoarce și mâine acasă dar se teme că în Româniachiar ar muri de foame. A rămas fără loc de muncă de jumătate de an și în tot acest timp nu a reușit să își găsească altceva. “Am o fiică aici și 2 nepoți. Când am ajuns, luam și 1.000 de euro pe lună, acum nu mai găsești aproape nimic peste 600. Unde te întorci, auzi de recesiune. Nu avem nici bani să platim asigurarea la mașină”. Aduce bani doar soțul care câștigă 900 de euro lunar.

Mai ușor pentru românii din Anglia

Doar în Anglia lucrurile par a sta mai bine. “Aici nu se vorbește de criză atât de mult. Aud de subiectul acesta cand vorbesc cu cei din țară. E drept, unii o duc mai greu decât înainte, dar criza la ei nu e ca la noi pentru că ei au avut de unde să cadă. Și aici prețurile au crescut și au scăzut salariile, însă nu e o catastrofă. O problemă mare a românilor de aici e că nu sunt angajați cu carte de muncă, muncesc la negru mulți ani înainte de a intra în legalitate”, spune Valentin, un român care face taximetrie în Londra. Câștigă 1.000 de lire pe lună, însă muncește 80 de ore săptămânal.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Imigrația reduce prețurile locuințelor

Presa străină acuză: Copiii români mor pentru că doctorii nu lucrează fără mită