in

Deschiderea Jocurilor Olimpice, spectacol de 27 milioane de lire sterline

Peste un miliard de telespectatori au urmărit vineri seara festivitatea de dechidere a Jocurilor Olimpice de la Londra. Evenimentul, care a costat 27 milioane de lire sterline, a fost pus în scenă de Danny Boyle, regizorul fimului ”Slumdog Billionaire” şi a durat mai bine de trei ore. Spectacolul s-a încheiat cu defilarea delegaţiilor sportivilor iar declaraţia de deschidere a Jocurilor a fost făcută de Regina Elisabeta, înainte de sosirea torţei olimpice pe stadion. România participă la Jocurile Olimpice cu o delegaţie de 103 sportivi.Umorul englezesc, la loc de cinste

Spectacolul a fost un amalgam de cultură britanică: de la James Bond la infirmiere NHS, de la David Beckham la vaci şi oi, totul dorind să pună în valoare umorul englezesc. Chiar şi apariţia reginei Elisabeta a II-a a fost prezentată cu umor. O sosie a Reginei a “a aterizat” împreună cu James Bond pe stadionul din Stratford cu paraşuta, moment prezentat în imagini de Danny Boyle. Apoi adevărata Regină a apărut însoţită de Daniel Craig, ultimul interpret al lui 007.

103 tricolori caută gloria la Olimpiadă

Ciclistul englez Bradley Wiggins, câştigătorul Turului Franţei din acest an, îmbrăcat în tricoul galben al învingătorului, a bătut clopotul semnul de începere a spectacolului. Gazonul stadionului a fost transformat cu această ocazie într-un peisaj dintr-un sat englezesc, cu câmpuri şi râuri, ogrăzi, familii la picnic şi ţărani arând pământul. La ceremonie au participat peste 10.000 de voluntary, 600 de dansatori, 965 de toboşari şi au fost realizate nu mai puţin de 23.000 de costume.

Victor Ponta şi Daciana Sârbu, în tribună

Cele patru provincii ale Regatului Unit au fost reprezentate prin simbolul lor floral: trandafirul Angliei, ciulinele Scoţiei, narcisa galbenă a Ţării Galilor şi floarea de in a Irlandei de Nord. Printre personalităţile politice care au asistat la eveniment s-au numărat primul ministru britanic David Cameron, premierul francez Jean-Marc Ayrault, cel irlandez Enda Kenny sau premierul belgian Elio Di Rupo.

Victor Ponta a inaugurat Casa Olimpică a României la Londra

Germania nu a fost reprezentată de preşedintele Joachim Gauck. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va sosi ulterior, urmând să asiste la concursul de judo. România a fost reprezentată de primul ministru Victor Ponta, care a venit însoţit de soţia sa, Daciana Sârbu.

Londra, a treia oară gazdă

Londra este primul oraş din istoria modernă care organizează Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după ediţiile din 1908 şi 1948. Capitala Regatului Unit a fost aleasă gazdă a Jocurilor Olimpice din 2012 la data de 6 iulie 2005, învingând oraşele Moscova, New York, Madrid şi Paris. Conform datelor organizatorilor, cele 26 de sporturi, cu 39 de discipline, vor fi găzduite de 34 de baze sportive, pentru care s-au pus în vânzare 8,8 milioane bilete.

Vor participa la competiţii 10.490 sportivi, care se vor bate în cadrul a 302 probe. Competiţiile se vor desfăşura pe durata a 19 zile (incluzând cele două zile rezervate fotbalului înainte de deschiderea oficială) şi vor fi acoperite de 21.000 de jurnalişti şi lucrători media. Vor participa reprezentanţi a 204 comitete olimpice naţionale, 2.961 tehnicieni şi oficiali, 5.770 oficiali ai echipelor şi se vor preleva 5.000 de probe anti-doping. Torţa olimpică va fi purtată de 8.000 de persoane în total.

103 sportivi români speră la o medalie

România participă la această ediţie a Olimpiadei , cu un lot de 103 sportivi, care vor concura la 15 discipline sportive (atletism, box, canotaj, ciclism, scrimă, gimnastică, judo, kaiac-canoe, tir, nataţie, tenis de masă, tenis de câmp, polo, haltere şi lupte).

Tenismanul român Horia Tecău a ost cel care a purtat drapelul României la festivitatea de deschidere.

România a cucerit opt medalii la Olimpiada de la Beijing, din 2008, patru de aur, una de argint si trei de bronz, ocupând locul 17 în clasamentul general pe medalii. Ţara noastră a avut în China o delegaţie de 102 sportivi, care au concurat la 16 discipline.

(A.P.)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

103 tricolori caută gloria la Olimpiadă

Există viaţă şi după referendum