Franța slăbește dispozitivul care limitează accesul romilor pe piața muncii

Guvernul francez a decis să “slăbească constrângerile” asupra accesului romilor la locuri de muncă, “suprimând taxa” datorată de angajatori şi “lărgind” domeniul meseriilor la care aceştia pot avea acces, a anunţat miercuri Cécile Duflot, ministrul Locuinţei, iar Comisia Europeană a salutat decizia guvernului francez, precizând că Franța ar trebuie “să anuleze toate restricțiile aflate în continuare în vigoare cât mai curând posibil”, informează Mediafax.Premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat o serie de proiecte pentru favorizarea inserţiei a 15.000 până la 20.000 de romi care trăiesc în Franţa, “lupta împotriva filierelor de exploatare a săracilor” până la creerea unor adăposturi provizorii şi adaptarea locuinţelor existente.

Cea mai concretă măsură imediată vizează o “facilitare a inserţiei prin intermediul muncii, extinzând şi slăbind constrângerile impuse în prezent populaţiilor rome care doresc să muncească”, a declarat Cécile Duflot la finalul reuniunii.

Aceste decizii slăbesc, fără a le elimina, constrângerile măsurilor tranzitorii în vigoare până în 2013, prin care se limitează accesul la locurile de muncă din Franţa pentru români şi bulgari, la fel ca şi pentru alte şapte state membre UE.

Cu toate acestea “Guvernul va examina, după discuţii purtate cu statele în cauză, ipoteza eliminării anticipate” a acestor măsuri.

Guvernul a dat undă verde operaţiunilor de desfiinţare a unor tabere ilegale “în momentul în care intervin prin aplicarea unei decizii a justiţiei sau cu scopul de a pune capăt unei situaţii de pericol sau risc sanitar”, potrivit unui comunicat.

Comisarul european al Justiţiei, Viviane Reding, a declarat anterior că aşteaptă din partea Franţei “măsuri concrete şi finanţări precise” pentru ameliorarea situaţiei romilor.

“Taberele ilegale reprezintă o problemă iar autorităţile naţionale au motive să se intereseze de acestea. Îndepărtarea romilor de pe teritoriu nu este totuşi o soluţie pentru această problemă (…) Integrarea economică şi socială trebuie să primeze”, a declarat Reding.

Romii reprezintă o treime dintre cele aproximativ 30.000 de persoane repatriate în fiecare an de către fostul Guvern francez de dreapta. Ayrault nu a anunţat nici o hotărâre în această privinţă. Parisul subliniază că “răspunsurile” impuse de situaţia romilor sunt “de asemenea, de construit la scară europeană” şi că va solicita preşedinţiei cipriote a Uniunii Europene (UE) ca dosarul romilor “să fie introdus pe ordinea de zi a următoarei sesiuni a Consiliului Uniunii Europene”, se mai arată în comunicat.

Comisia Europeană, care a îndemnat Parisul să adopte măsuri concrete destinate ameliorării situaţiei romilor, “salută anunţurile Guvernului francez”, într-un comunicat al purtătorului său de cuvânt Olivier Bailly.”Felicităm starea de spirit foarte constructivă a guvernului francez în căutarea unor soluţii adecvate, dar şi voinţa de a coopera cu Comisia şi alte state membre ale Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Economia românească pierde 20 de miliarde de euro pe an din cauza românilor plecaţi în străinătate

Marea Britanie: Politicienii români să accepte decizia CCR