Gala „100 pentru Centenar”, cine sunt cei zece români din Marea Britanie premiați de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, lista completă

Sâmbătă, 23 iunie, la  Ambasada României de la Londra a avut loc Gala „100 pentru Centenar” prin care 10 români de succes din Marea Britanie, adevărate modele de conduită și implicare în păstrarea și promovarea identități românești peste hotare, din 10 țări cu comunități semnificative de români, vor primi distincții simbolice din partea Guvernului României.

Evenimentul este al patrulea din seria celor aflate pe agenda MRP, după Belgia (Bruxelles), Portugalia (Lisabona), Italia (Roma).

„Londra este, iată, cea de-a patra bornă din acest parcurs în care celebrăm excelența românească de pretutindeni. Am pornit acest proiect al MRP, «100 pentru Centenar», știind că avem peste hotare elite, oameni extraordinari care fac cinste României. După Bruxelles, Lisabona, Roma și, acum, Londra, nu pot să spun decât că mă înclin în fața românilor pe care am avut onoarea să îi cunosc. Avem atâția oameni frumoși, capabili, extraordinari încât în nici un caz nu ne ajung 100 de premii pentru a le acorda recunoașterea și onorurile pe care le merită. Dumneavoastră, românii de pretutindeni, sunteți ambasadori ai României în afara granițelor și mă bucur că vă pot mulțumi personal pentru ceea ce faceți, pentru proiectele și acțiunile dumneavoastră”, a spus ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Ministrul a acordat cele zece premii, în următoarea ordine:Sir George Iacobescu – Preşedinte şi director executiv al grupului Canary Wharf inca din 2011, Sir George Iacobescu a transformat estul Londrei intr-un district financiar recunoscut la nivel mondial. El a fost distins cu titlul de Cavaler (Knight Bachelor) de Regina Marii Britanii, pentru contribuţia sa în activităţi de caritate, în sprijinul comunităţii şi în servicii financiare industriale. Născut în 1945 în Bucureşti, Sir George Iacobescu a studiat ingineria civilă şi industrială. A emigrat în 1975 în Canada, iar in 1983 s-a mutat la New York, unde a condus compania care a construit World Financial Center. In 2012 Sir George Iacobescu a primit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor, iar in 2016 Ordinul National Coroana Romaniei in grad de Comandor.

Anne-Marie Martin – Chief Executive of COBCOE (the Council of British Chambers of Commerce in Europe), Anne-Marie Martin este un profesionist experimentat in mediul de afaceri. A lucrat in sectorul industrial si cel caritabil, unde s-a specializat in strategie, comert si operational. Anne-Marie este membra a Chartered Management Institute (FCMI) si membra in board-ul organizatiei caritabile Children in Distress.

Nicolae Ratiu – Om de afaceri si filantrop, Nicolae Ratiu este administrator al numeroase organizatii de caritate din Romania si Marea Britanie. Prin Fundatia Ratiu, Nicolae Ratiu sustine programe culturale si educative majore in Marea Britanie, Romania, si SUA. In 2015 a fost decorat cu distinctia MBE de Regina Elisabeta a II-a, si cu medalia regala Nihil Sine Deo, de Regele Mihai I al Romaniei.

Iolanda Costide – Arhitecta romanca stabilita la Londra in anii 1970. Conduce propriul atelier de arhitectura NTA 16 Architect si este fosta presedinta a asociatiei ACARDA (Asociatia Culturala a Romanilor din Anglia/British-Romanian Association). Militeaza frecvent pentru dezvoltarea procesului democratic din Romania si este membru in board-ul Paul Neagu Estate. Este, de asemenea, membru fondator al Forumului Arhitectilor si Urbanistilor romani din Marea Britanie.

Preotul Constantin Popescu – Preot paroh al Parohiei Ortodoxe Romane Sf Gheorghe din Londra, incepand cu 2013. Preot paroh al Parohiei Sfantul macarie cel Mare din Leeds, prima parohie romaneasca ce are in posesie o biserica proprie. Cu binecuvantarea Mitropoliturlui Iosif, Parintele Constantin a reluat proiectul “Romanian Orthodox Church and centre”, in vederea construirii/achizitionarii unei biserici pentru numeroasa comunitate romaneasca din Londra.

Alina Balatchi – Un profesionist dedicat si cu o experienta considerabila in implementarea unui spectru larg de proiecte, Alina este sustinator pasionat al culturii si comunitatii romanesti. In peste 10 ani de implicare activa in mediul asociativ al comunitatii romanesti din Marea Britanie, a fost prezenta si a coordonat multiple activitati, inovatoare si coezive, in sfera socio-culturala, orientate dispre si catre comunitatea romaneasca.

Delia Dimitriu – Este cercetator la Centrul de Aviatie, Transport si Mediu Inconjurator din cadrul Metropolitan Manchester University si este considerata unul dintre cei mai importanti experti la nivel mondial in domeniul impactului industriei aviatice asupra mediului, cu accent pe dezvoltare durabila. Delia a facut parte din grupul de experti internationali “International Panel on Climate Change” care a studiat schimbarile climatice si care a castigat Premiul Nobel din 2007. In prezent, lucreaza cu Airbus CE.

Alexandra Dariescu – Alexandra este numita ‘unul dintre cei 30 de pianisti sub varsta de 30 de ani destinata pentru o cariera spectaculoasa’. In 2013 Alexandra Dariescu a devenit prima pianista romana care a concertat la Royal Albert Hall, alaturi de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Cea mai tanara muziciana distinsa cu medalia Custodele Coroanei, Alexandra este si “Ambasador Special al Romaniei”. Concerteaza in Europa, Sua, Africa de Sud, Japonia, momentan se afla in China.

Marius Turda – Preda istoria la Oxford brookes University si este Directorul centrului de Studii Umaniste si Medicale ale aceleiasi universitati. Director fondator al Instituttului Cantemir de la University of Oxford si membru in numeroase asociatii profesionale, printre care Royal Historica Society si Galton Institute. A publicat extensiv, urmatoarea lui carte va aparea anul viitor la prestigioasa editura Bloomsbury din Londra.

Cristina Neagu – Cristina Neagu este curator de carte rara si manuscrise la Colegiul Christ Church de la Oxford. Organizeaza conferinte si expozitii, este editor al revistei academice trimestriale publicate de biblioteca, coordoneaza activitatile de conservare si restaurare, raspunde de achizitiile de carte ale uneia dintre cele mai vestite biblioteci din Anglia. Cristina este specialista in literatura si arta Renasterii.

Vor urma alte gale de premiere, în Statele Unite ale Americii (Washington), Franța (Paris), Spania (Madrid), Grecia (Atena), Germania (Berlin) și Israel (Ierusalim).

În cadrul galei au primit diplome de merit o serie de asociații ale comunității românești, precum și membri de marcă ai acestora. Evenimentul s-a încheiat cu un recital cu totul special oferit de Monica Madas. Cântăreață, compozitoare și artist păpușar, cunoscută sub numele de scenă Manooka, artista stabilită în 2007 în Marea Britanie a interpretat piese românești vechi, autentice, pe superbe acorduri de chitară.

Liverpool. Compania românească BOK Construction, distinsă de comunitatea antreprenorilor din Marea Britanie

Cinci români de succes din Marea Britanie, laureați pentru activitatea lor la Gala Constantin Brâncoveanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dacia a devenit principalul partener al echipelor de Rugby în 13 ale Angliei

Românii disperați își vând organele ca să scape de sărăcie. „Am nevoie urgent de bani și vreau să-mi vând un rinichi ”