in

Irlanda de Nord. O jurnalistă a murit împușcată. Polițiști atacați cu sticle incendiare de teroriști ai New IRA


Un grup republican dizident, supranumit New IRA (Noua Armată Irlandeză) este acuzat că a atacat centrul zonei Creggan din Derry cu sticle incendiare și a dat foc mai multor mașini din zonă. De asemenea, un jurnalist a fost împușcat în Irlanda de Nord, poliția catalogând incidentul drept act terorist.Lyra McKee, în vârstă de 29 de ani, a fost ucisă după ce un pistolar a deschis focul, în timpul violențelor din Derry izbucnite în cursul serii de joi, 18 aprilie.

Grupul republican disident, New IRA este considerat responsabil pentru uciderea sa, a declarat Serviciul de Poliție al Irlandei de Nord (PSNI).

Ofițerii au căutat arme de foc și explozibili stocate de grup înainte de presupuse atacuri planificate atunci când au fost atacată zona Creggan din Derry.

Mai mult de 50 de sticle incendiare au fost aruncate în poliție și două mașini au fost deturnate și au au luat foc.

Martorii au spus că un pistolar mascat a deschis focul asupra polițiștilor, iar jurnalista a fost lovită. Ea a fost transportată de poliție la spitalul Altnagelvin, unde a fost declarată moartă.

McKee, din Belfast, era un jurnalist independent și autor, care a acoperit urmările problemei The Troubles, din Irlanda de Nord. A scris pentru publicații precum The Independent, The Atlantic și BuzzFeed News și a fost, de asemenea, editor la portalul de știri din California, Mediagazer.

Aproximativ 100 de persoane, inclusiv copii și reprezentanți mass-media, se aflau în zonă când un bărbat a început să tragă, în jurul orei 23.00.

Imaginile arată o persoană parțial protejată de un gard care trage spre poliție. Un alt videoclip arată o mașină arsă și polițiști bombardați cu sticle incendiare și alte obiecte.

Creggan, o zonă de la periferia orașului Derry, a fost vizată de atacuri frecvente asupra armatei britanice în timpul conflictelor dintre republicani și loialiști și a fost controlată pentru o perioadă de IRA.

Premierul Theresa May a declarat: „Moartea lui Lyra McKee în incidentul suspectat de terorism de azi-noapte, din Londonderry, este șocantă și cu adevărat lipsită de sens. Condoleanțele mele cele mai profunde sunt adresate familiei, prietenilor și colegilor. Era o jurnalistă care a murit făcându-și treaba cu mult curaj”.

 
Apel din diaspora către Guvernul României: „Nu îl acceptați pe Tit-Liviu Brăiloiu în funcția de ministru al Românilor de Pretutindeni”

De ce catolicii și protestanții sărbătoresc Paștile în zile diferite de creștinii ortodocși? Vezi în ce zile va pica sărbătoarea în anii viitori