MAE a găsit bani pentru un nou sediu al consulatului de la Madrid, 8.500 euro pe lună. La Roma, consulatul funcţionează într-un garaj

Secţia consulară a Ambasadei României de la Madrid se mută într-un sediu nou, cu o chirie de 8.500 euro pe lună, cu peste 1.000 de euro mai mult decât chiria plătită pe vechiul sediu, anunţă Mediafax.

Motivul schimbării: spaţiul fostului sediu nu corespundea numărului mare de solicitanţi de servicii consulare. În medie, 250 de persoane se adresează zilnic consulatului de la Madrid, spaţiul fostului sediu, de 500 mp, fiind subdimensionat. În sala de primire a publicului erau amenajate 5 ghişee de primire – predare documente. Actualul sediu are o suprafaţă de 600 mp, plus o curte de 200 mp.Ministerul de Externe, solicitat de Mediafax, informeză că, în anul 2013, Secţia consulară a Ambasadei României la Madrid s-a situat pe locul 2 la nivelul întregii reţele consulare externe a României, ca volum de servicii consulare prestate, fiind depăşită doar de Secţia consulară a Ambasadei României la la Chişinău. De asemenea, Spania este, alături de Italia, ţara cu cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni români din străinătate, aici înregistrându-se aproape 1 milion de rezidenţi de cetăţenie română.

Şi ICR Madrid se va muta într-un sediu nou, chiria lunară va fi de 6.000 euro, cea anterioară fiind de 5.800 euro pe lună.

În cadrul vizitei pe care o face în Spania, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a inaugurat astăzi, miercuri 12 martie, noul sediu al Secţiei consulare a Ambasadei României, precum şi noul sediu al ICR Madrid.

Titus Corlăţean a declarat că procesul de modernizare a infrastructurilor consulare va continua cu secţia consulară a Ambasadei României de la Roma.

De mută vreme la Roma este nevoie de un nou sediu al consulatului, lucru recunoscut de toată lumea, instituţii şi comunitate. Iată ce declara Ambasadoarea României la Roma, Dana Constantinescu, în 12 iunie 2013: “Aşa cum a spus-o public şi ministrul de Externe la ultima vizită aici, vom muta sediul secţiei consulare de la Roma. Ne trebuie un spaţiu mult mai mare, dar şi costul chiriei va fi mai mare. Dar dacă şi ministrul a spus-o, până la urmă se va găsi o soluţie.”

În august 2013, într-o întâlnire cu reprezentanţii diasporei la Mangalia, Bogdan Stănescu, director la direcţia consulară a MAE, a explicat că s-a încercat găsirea altui spațiu la Roma, dar chiria era exorbitantă, așa că s-a decis ”remodelarea” actualei secții consulare care funcționează într-un garaj. ”Vă deranjează pe dumneavoastră, ne deranjează pe noi și mai mult. E vorba de imaginea României.”, a spus Bogdan Stănescu.

Intenția este de a se construi o structură ușoară în actuala curte a consulatului și mărirea numărului de ghișee de la 5 la 9, însă deocamdată nu se știe cine trebuie să obțină autorizația de construire. Consulatul a cerut autorizația de la Primărie, apoi de la Prefectură, însă în final s-a descoperit că proprietarul imobilului trebuie să o solicite. Însă proprietarul nu vrea să se deranjeze pentru a obține această autorizație, primul pas pentru reabilitarea garajului consular de la Roma.

Deocamdată nu s-a făcut NIMIC.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ofertă de Paște de la MyFerryLink

Fostul ministru Chițoiu a scăpat de urmărirea penală cu ajutorul colegilor parlamentari