in

MAE: Presa britanică a reluat ştirile mai vechi despre cerşetorii români



Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, că articolul publicat marţi de London Evening Standard despre cerşetorii români din centrul Londrei reia ştiri apărute în presa britanică în aprilie.

“Articolul la care faceţi referire reia ştiri publicate în presa britanică în perioada 23-24 aprilie 2012. Imediat după publicarea ştirilor respective, la data de 24 aprilie 2012, la sediul Consiliului Local Westminster, a avut loc o reuniune pe aceasta temă cu participarea reprezentanţilor consiliului local, ai autorităţilor locale de poliţie, organizaţiilor nonguvernamentale. Din partea Ambasadei României la Londra au participat ataşatul pentru probleme sociale şi de muncă şi şeful Secţiei consulare. În plus, ataşatul pentru afaceri interne al Ambasadei a avut o întâlnire separată pe această temă cu responsabilii din cadrul autorităţilor de poliţie locale”, se arată în precizarea MAE.

“Autorităţile britanice şi-au exprimat preocuparea faţă de proliferarea, odată cu apropierea perioadei de desfăşurare a Jocurilor Olimpice, a cazurilor de persoane de origine română care dormeau pe străzi, care practicau cerşetoria şi mici infracţiuni”, evidenţiază MAE. Atât autorităţile britanice, cât şi reprezentanţii Ambasadei au căzut de acord asupra faptului că acest fenomen poate fi prevenit şi combătut doar în strânsă cooperare. Astfel, pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, autorităţile din cele două state au hotărât să intensifice cooperarea poliţienească.

De asemenea, pentru reducerea şi prevenirea cazurilor în care cetăţenii români ajung să doarmă pe străzi, în lipsa concretizării unui loc de muncă în Marea Britanie, Ambasada Romaniei la Londra a declanşat o campanie de informare, constând în publicarea pe website a informaţiilor privind condiţiile de accedere la un loc de muncă pe teritoriul britanic (informaţii similare fiind diseminate şi de structurile teritoriale ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale).

MAE mai susține că avertizări cu privire la riscurile deplasării fără mijloace de întreţinere în străinătate sunt adresate permanent cetăţenilor români, atât prin informaţii actualizate şi postate pe site-ul MAE şi al ambasadelor, prin comunicate dedicate, cât şi pe site-urile instituţiilor de resort, recomandându-li-se evitarea părăsirii României fără un angajament concret în ţara de destinaţie.

Citește și: ”Invazia cerșetorilor români”, episodul doi. Polemici și reacții

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doru Prelipcean: ”Am moștenit pasiunea pentru gastronomie”

Hoții români se pregătesc de Olimpiadă