Ministrul diasporei despre proiectele DRP: „Mulţi bani au ajuns în maşini şi în vile. Vom reanaliza cu procurorii toate finanţările”

Proiectele DRP nu vor mai fi sursă de îmbogăţire pentru profitorii din diaspora, promite ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici. Într-o declaraţie incendiară făcute la o întâlnire cu românii din Timoc, ministrul a spus că «mulţi bani de-a lungul timpului au ajuns în maşini, în vile şi în alte elemente personale. Lucrul acesta nu se va mai întâmpla.»



Bogdan Stanoevici a făcut o vizită în Serbia, în perioada 16-17 aprilie. La o întâlnire cu românii din Timoc, ministrul a făcut un anunţ bombă: toate proiectele care au primit finanţare pentru 2014 vor fi reanalizate de o comisie din Ministerul de Externe, din care fac parte şi procurori, pentru că “de-a lungul anilor s-au întâmplat lucruri grave”.

«Vreau să vă spun că, apropo de aceste proiecte, dat fiind că s-a făcut foarte multă vâlvă pe diferite formate de presă – unele care în general sunt mult prea critice decât ar trebui şi care nu fac decât să critice, altele care lansează zvonuri – s-a luat hotărârea să se facă o reanalizare a tuturor proiectelor.», a declarat ministrul.

«Vor fi eliminate din pornire proiectele asociaţiilor – este o cerere pe care am făcut-o eu – care au primit finanţări şi n-au fost capabile ori să le facă, ori să justifice cheltuielile. Acestea nu vor mai primi finanţare.

Au fost 784 de proiecte depuse, ştim că sunt foarte multe asociaţii care îşi fac treaba si care se luptă pentru românism, în sensul cel mai bun al cuvântului, fără nicio tentă naţionalistă, dar sunt şi foarte multe asociaţii poluante, care ocupă atât spaţiul, cât şi timpul celor care citesc proiectele şi care nu fac nimic.

Că avem o asociaţie în care suntem doar trei sau în care suntem 30, e mai puţin important. Important e ceea ce facem.»

Finanțări cu cântec la DRP. Unele asociații au fost înființate chiar înainte de depunerea dosarelor

De aici încolo, a anunţat ministrul, toate proiectele care vor fi finanţate vor fi monitorizate unul câte unul, de către oameni din DRP, care vor veni la faţa locului.

De ce acest control strict? «Pentru că ştim, şi probabil că ştiţi şi voi, că foarte mulţi bani de-a lungul timpului au ajuns în maşini, în vile şi în alte elemente personale. Lucrul acesta nu se va mai întâmpla.», a promis ministrul.

Se vor schimba şi sistemul de notare al proiectelor, şi sistemul de plată.

«Proiectele vor primi un avans de 30% din suma aprobată şi pe măsură ce banii respectivi se vor cheltui şi vor fi facturaţi, în măsura în care aceste facturi vin înapoi la noi, se va continua deblocarea banilor.

Iar la sfârşit vor rămâne doar ultimele facturi. Pe de o parte se va simplifica munca la DRP, iar pe de altă parte, asociaţiile care semnează un contract, dar apoi nu pot justifica ce fac cu banii, nu vor avea de ce să mai primească finanţare.»

„Sunt mândru că sunt român, sunt mândru că vorbesc românește”. Mesajul de Paște al ministrului Diasporei

Analizarea proiectelor va fi făcută de o comisie de control din partea MAE. Din comisie, anunţă ministrul, vor face parte şi procurori gata să întocmească dosarele penale: « Avem procurori cu noi, tocmai pentru ca să aflăm şi alte lucruri, pentru că se pare că sunt lucruri foarte grave, car e s-au întâmplat de-a lungul anilor şi eu nu accept aceste lucruri. Cât sunt eu acolo, cei care vor să-ţi bage banii în buzunar, n-o să şi-i mai bage în buzunar. Sau dacă şi-i bagă în buzunar, se vor afla în altă situaţie.

Oamenii de bună credinţă trebuie încurajaţi şi trebuie să se ştie că sunt de bună de credinţă. Ceilalţi, n-au ce căuta

Mândrie şi inutilitate la ministerul diasporei

Un ultim sfat al ministrului, pentru a evita problemele cu procurorii: «Încercaţi, atunci când faceţi proiecte, să nu faceţi bugete de trei ori mai mari decât aveţi nevoie.»

DRP are în acest an un buget de 10 milioane de lei, din care doar 7 pentru proiecte. Dacă s-ar fi aprobat toate cele 784 de proiecte depuse, ar fi fost nevoie de 98 de milioane de lei.

MInistrul Bogdan Stanoevici vine în Italia în acest sfârşit de săptămână. Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 18.30, va avea oîntâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti din Italia, la Accademia di Romania.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bârlad, orașul cu mai mulți alegători decât întreaga populație

Cetăţenii Republicii Moldova – fără viză în Uniunea Europeană