Noi acuzații în dosarul Mitingul Diasporei. Jandarmii – violențe nejustificate, inclusiv împotriva copiilor

Procurorii militari de la Parchetul General au extins acuzațiile în dosarul privind violențele de la protestul din 10 august 2018 pentru infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii au constatat că mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine și să justifice necesitatea unei acțiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparentei unei acțiuni legale de intervenție în forță a unităților de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflați în Piața Victoriei din București. Procurorii arata care ar fi fost consecințele directe ale acestor acțiuni: Vătămarea drepturilor legitime ale majorității protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituția României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfășurarea adunărilor publice şi Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale;

 Exercitarea unor acte de violenta nejustificate de situația operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulențe acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanți la protest.

„La data de 2 mai 2019 suspecților li s-a adus la cunoștință actul procesual constând în extinderea urmăririi penale în rem“, conchide comunicatul.

Trei șefi din Jandarmerie sunt cercetați în acest caz – Cătălin Șindile, Laurențiu Cazan şi Sebastian Cucoș – fiind acuzați de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals

Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirica.

Procurorii de la Parchetul General au înregistrat sute de plângeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenției jandarmilor la protest. În paralel, a fost deschis un dosar penal şi pentru ultraj, după ce mai mulți jandarmi au fost râniți de către protestatarii violenți, potrivit ziare.com.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A fost identificat cel care a răpit și a violat trei femei. A fost oprit de doi muncitori români

Trei români, concert de excepție cu Royal Philharmonic Orchestra. Ambasadorul Mihalache nu a participat