in

O rețea de spărgători din România a îngrozit Marea Britanie. Sute de case sparte, răufăcătorii se lăudau pe Facebook cu ce furau

O rețea de spărgători români jefuia sute de case din zone bogate din UK de unde pleca cu obiecte de lux în valoare de milioane de lire.

Autoritățile din West Midlands au descoperit una dintre cele mai extinse și bine organizate rețele de jefuitori care au existat vreodată. Prada, constând în principal din bijuterii, ceasuri  și monezi de aur era trimisă în România de unde erau coordonate furturile, scrie Daily Mail.

Cătălin Zaharia, 29 de ani, Constantin Stoian, 29 de ani, Marian Molocia, 27 de ani și Daniel Stoean, 35 de ani, ar fi jefuit între 400 și 500 de case din zone rezidențiale din West Midlands, West Mercia, Staffordshire și Gloucestershire, pe parcursul a trei ani, între 2015 și 2018.

Spărgătorii au fost surprinși de camerele CCTV intrând pe ferestrele mai multor case și au fost condamnați pentru jefuirea a 76 de proprietăți, însă poliția suspectează că au comis mult mai multe infracțiuni.

Șeful grupului, Zaharia, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru conspirație la jaf, iar soția sa la 4 ani și jumătate de închisoare pentru spălare de bani.

Molocia a primit 6 ani, iar Stoian și Stoean au primit câte 4 ani de închisoare.

Poliția a estimat că bunurile furate au o valoare de 800.000 de lire. Banda a mai furat și 63.840 de lire bani cash.

„I-am putut lega direct de 100 de jafuri. Însă credem că au comis mult mai multe infracțiuni sustrăgând bani și bunuri în valoare de milioane de lire”, au declarat reprezentanții poliției din West Midlands.

Anchetatorii au descoperit vasta rețea infracțională după ce l-au arestat pe Zaharia, în 2017. Amploarea rețelei i-a uimit pe investigatori care suspectează implicarea unor persoane aflate pe teritoriul României, posibil chiar în plănuirea jafurilor.

Pe telefonul lui Zaharia au fost descoperite schimburi de mesaje cu persoane din România despre jafurile organizate de acesta.

„Operațiunile erau profesionist organizate. Cătălin Zaharia coordona jafurile din Birmingham”, au spus anchetatorii care au mai precizat că dimensiunea internațională a rețelei arată că jafurile erau bine plănuite.

Printre bunurile recuperate din casa lui Zaharia se află o geantă Dior, ceasuri Armani și Breitling, monede de aur Krugerrand, o geantă Adidas umplută cu bijuterii indiene. Mai mult, infractorii se lăudau pe Facebook cu „averea lor” publicând fotografii cu grămezi de bani și bijuterii. Zaharia și soția își afișau bogăția pe Instagram, în fotografii cu grămezi de bani.  

Banda a fost descoperită după ce anchetatorii au găsit urme de ADN la câteva dintre proprietățile jefuite: Molocia a lăsat o șosetă, iar Stoean a lăsat amprente pe o cutie de conserve.

„Este una dintre mai extinse conspirații la jaf cu care ne-am confruntat în West Midlands”, a spus autoritățile. Hoții intrau noaptea pe proprietăți din zone rezidențiale unde nu era lumină, doar pe fereastră, pentru a evita alarmele direct în dormitoare și chiar aveau asupra lor dispozitive de testare a purității aurului.

ATENȚIE! Poliția din Manchester caută doi spărgători. Unul dintre ei este posibil să fie român. „M-au amenințat că îmi taie mâinile cu un satâr ”

Irlanda. Bandă de spărgători români, lovituri în timpul Furtunii Emma
Brexitul poate afecta grav sănătatea mintală, iată primul caz înregistrat de psihoză

VIDEO – Imagini șocante cu cei doi români în timp ce aruncau în aer bancomate în Anglia. Au primit mulți ani de pușcărie