Zeci de universităţi de top din Europa şi-au prezentat în în 27 septembrie oferta educaţională la Iaşi în cadrul World Educaion Fair. Majoritatea celor interesaţi să studieze în străinătate, conform organizatorilor, aleg universităţi din Marea Britanie sau Olanda, 90% dintre studenţii care pleacă la studiu în străinătate alegând aceste destinaţii, scrie Ziarul de Iași.
Universităţi şi instituţii de top din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Cipru, Italia, Spania, Elveţia, SUA sau Canada și-a prezentat ofertele, sute de liceeni şi studenţi primind informaţii despre programele de licenţă, de masterat şi MBA. De asemenea, în cadrul târgului au putut fi consultate şi ofertele unor şcoli gimnazile, ale unor licee sau centre de limbi străine.
Cel mai mare interes al celor prezenţi a fost manifestat însă, în mod evident, pentru universităţile din Marea Britanie şi pentru cele din Olanda. Astfel, conform organizatorilor, 50% dintre cei care aleg să studieze peste hotare aleg o universitate din Marea Britanie, iar 40% una din Olanda. Motivele pentru care tinerii din România aleg aceste destinaţii sunt legate, în primul rând, de calitatea învăţământului din aceste state, Marea Britanie având universităţi cotate pe primele poziţii în topul instituţiilor de învăţământ superior din întreaga lume. Un alt motiv îl reprezintă facilităţile oferite de către cele două state pentru studenţii străini.
Astfel, Marea Britanie oferă împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor de studiu, împrumuturi care pot fi returnate în termen de 30 de ani şi doar dacă veniturile depăşesc 25.000 de lire pe an. Cei care au realizat împrumuturi trebuie să dea către stat doar 10% din ceea ce depăşeşte această sumă.
Programele de studii în Marea Britanie nu vor fi influenţate în niciun fel de Brexit, organizatorii menţionând că, în cazul în care va intra în vigoare Brexit, cei care urmează studiile vor mai avea nevoie doar de o viză de studii, care nu va reprezenta o problemă dacă sunt acceptaţi de o instituţie de învăţământ. În plus, absolvenţii unei universităţi din Marea Britanie din alte state au posibilitatea să rămână încă doi ani în ţară, perioadă în care pot obţine permis de şedere.
Și liceenii români sunt tot mai atraşi să studieze în străinătate, tot Marea Britanie fiind în top, scrie Antena 3. În afară de condiţiile mult mai bune, sistemele de învăţământ din străinătate pun accent pe practică, şi nu pe teorie. În plus, elevii îşi pot alege ce materii să studieze, pentru a învăţa o meserie încă din şcoală. Iar apoi, admiterea la o universitate de prestigiu devine doar o formalitate.
Liceele de peste hotare au parte de campusuri moderne, iar modalitatea de predare este mult mai atractivă. Învăţământul liceal în străinătate nu este gratuit. Pentru asta, un elev trebuie să plătească între 10 şi 50 de mii de euro în fiecare an.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: ZIARUL ROMÂNESC