“Ajutând diaspora, ajutăm România”

Inițiativa deputatei PNL Ancuța Pocora

Pe 19 martie, deputata PNL Cristina-Ancuța Pocora a prezentat în Parlament o Declarație Politică intitulată “Și românii care se află în afara României au nevoie de respect și ajutor din partea țării lor!”“Încep această declarație politică prin a spune că este nevoie de o intervenție, în sensul de reducere, asupra taxelor percepute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din exterior pentru serviciile prestate persoanelor fizice și juridice române.

Și fac această apreciere având în vedere situația economică ce a afectat mediul social european în care a emigrat majoritatea cetățenilor români în ultimii 15 ani. Măsura ar trebui să fie un suport pentru conaționalii noștri, care sunt afectați de evoluțiile negative înregistrate de economie. De exemplu, în statele membre ale Uniunii Europene, unde rezidă aproximativ 3 milioane de cetățeni români, rata șomajului este de 10,2%, iar în statele europene cu o comunitate românească însemnată rata șomajului se prezintă după cum urmează: Italia 11,70%, Franța 10,60%, Spania 26,20%, Portugalia 17,60%, Grecia 26,40%.

Foarte mulți compatrioți sunt astăzi fără un loc de muncă, în șomaj sau se află în situația de a rămâne fără niciun fel de prestație socială în doar câteva luni. în aceste situații, cetățenii noștri nu pot achita taxele actuale, care au fost stabilite în majoritatea lor în anul 2008, în perioadă de bonitate și oarecare bunăstare.

De exemplu, cetățenilor români le este foarte greu sau chiar imposibil, în unele cazuri, să achite contravaloarea unui pașaport sau a unui titlu de călătorie, documente necesare pentru solicitarea și primirea prestațiilor sociale sau în cazul în care aceștia doresc să se întoarcă în țară definitiv. 

Un alt fenomen dureros pentru o societate este acela că proprii cetățeni nu pot să-și înregistreze nou-născutul în registrele de stare civilă sau să solicite înscrierea la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate din motive financiare.

Din statistica Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că aproximativ 60.000 de cetățeni români solicită înscrierea unui certificat de naștere străin în registrele de stare civilă românești de reprezentanțele diplomatice și consulare românești.

Această informație ne arată clar că cetățenii români preferă să nu declare minorii în fața autorităților române sau solicită transcrierea actelor de stare civilă străine în România, printr-o procedură care implică și autentificare de mandate.

Este fără echivoc faptul că numărul anual al nou-născuților în cadrul comunității românești care locuiește în străinătate este mult mai mare, ținând cont de două elemente importante: numărul cetățenilor români de aproximativ 3 milioane și media de vârstă a acestora (în general, media de vârstă în țări ca Italia sau Spania este de 30-32 de ani).

Iată doar două aspecte care mi-au fost prezentate în cadrul audiențelor cu cetățenii din Colegiul 1 Fetești-Țăndărei de către români care au rămas acasă și care sunt îngrijorați pentru membri ai familiilor lor care au plecat la muncă în străinătate. Ajutându-i pe aceștia, îi ajutam, de fapt, și pe cei rămași în țară, ajutăm familii de români.

În consecință, voi susține și voi promova o inițiativă legislativă care să vină în ajutorul românilor din afara granițelor, în sensul celor prezentate mai sus.”

Pocora Cristina Ancuța

Deputat PNL Colegiul 1 Fetești-Țăndărei (Ialomița)

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Consilierii lui Băsescu lansează Mişcarea Populară

Miliardarul Berezovski a murit spânzurat