“Stranierii” trimit familiilor tot mai puţini baniCriza economică se resimte şi în buzunarele românilor plecaţi la muncă în străinătate, care trimit tot mai puţini bani în ţară. Statisticile arată că valoarea sumelor transferate din străinătate către România a scazut în primele şapte luni ale acestui an la nivelul minim al ultimilor cinci ani, la 2,13 miliarde de euro. Scăderea sumelor trimise în ţară este cauzată de rata şomajului, care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia.

 

Cunatumul sumelor transferate este cu aproape 15% mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2009, respectiv 43,2% faţă de 2008, şi a atins cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani. Doar în intervalul ianuarie-iulie 2005 nivelul remiterilor a fost mai scăzut, respectiv 2,07 miliarde de euro. Deşi în luna mai remiterile au înregistrat un vârf, respectiv 321 de milioane de euro transferate, iunie şi iulie au adus noi scăderi pe fondul întoarcerii muncitorilor străini în ţară pentru petrecerea concediilor. Reprezentanţii operatorilor de transfer de bani spun că numărul de operaţiuni nu a scăzut, însă sumele sunt mult mai mici. Cei care muncesc afară trimit acum bani numai pentru cheltuielile curente, hrană şi utilităţi. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, anticipează o scădere a remiterilor şi în următoarele luni. “Chiar dacă economia Uniunii Europene va continua să crească, şomajul va rămâne mare sau chiar va creşte ceea ce va pune presiune pe sumele trimise de românii care lucrează în străinătate”, a explicat, pentru Adevărul, Ionuţ Dumitru.

Există şi o explicaţie pentru scăderea dramatică a sumelor trimise în ţară. Aceasta este rata şomajului care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia. Unii români au ales chiar să se întoarcă în România după ce şi-au pierdut locul de muncă şi nu au reuşit să-şi găsească altul într-un interval de mai multe luni. De exemplu, în Spania, rata şomajului a urcat în iulie la 20,3%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, în Italia, indicatorul s-a stabilizat la 8,4%, după ce în intervalul martie-mai a fost de 8,6%. Potrivit celor mai recente date, numărul şomerilor români din Spania se ridică la 87.413, informează biroul ataşatului pe probleme de muncă şi sociale de la Ambasada României la Madrid. Este vorba de cetăţenii români care s-au prezentat la birourile de servicii spaniole pentru ocuparea forţei de muncă şi caută un loc de muncă. Dintre aceştia, 60.305 români primesc indemnizaţii de şomaj, iar alţi 7.841 sunt beneficiarii. De asemenea, reducerea salariilor în statele comunitare a contribuit la scăderea sumelor transferate către România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Spionaj şi expulzări: criză între Bucureşti şi Moscova

Greva poliţiştilor