Românii vor putea circula fără nici o restricţie în Marea BritanieRomânii vor putea circula fără nici o restricţie în Marea Britanie. Este asigurarea pe care a transmis-o ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, E.S Martin Harris, în cadrul întrevederii pe care a avut-o astăzi, vineri 12 octombrie 2012, cu preşedintele comisiei parlamentare pentru românii din străinătate William Brînză.

Îngrijorat de zvonurile potrivit cărora guvernul de la Londra intenţionează să reintroducă vizele pentru cetăţenii români preşedintele comisiei parlamentare pentru românii din străinătate William Brînză l-a invitat pe ambasadorul Marii Britanii la Parlament pentru a clarifica această situaţie.

Diplomatul a dat asigurări că guvernul său nu a luat în discuţie această problemă şi nu are în vedere să îngrădească accesul ceţăţenilor români în Marea Britanie. În plus ambasadorul a explicat faptul că o comisie special înfiinţată în Marea Britanie analizează oportunitatea eliminării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru cetăţenii români înainte de sfârşitul lui 2013. Diplomatul a explicat că în luarea deciziei se va ţine cont de dinamica creşterii numărului de cetăţeni străini în Marea Britanie, fapt care ar putea duce la creşterea şomajului.

În context preşedintele comisiei William Brînză a solicitat lămuriri şi în ceea ce priveşte întârzierea nejustificată a Departamentului de Munca şi Pensii de a emite Număr de Asigurare Sociala ( NINO ) cetăţenilor români fapt care duce la cazuri de lucru în ilegalitate. Cu privire la această problemă ambasadorul i-a dat asigurări că va transmite problema guvernului său admiţând fatul că există o problemă şi în ceea ce priveşte eliberea certificatelor de înregistrare emise de Ministerul de Interne-departamentul de imigrari ( UKBA). Martin Haris a declarat că problema este cauzată de numărul foarte mare de cereri, peste capacitatea departamentului, dar i-a adus la cunoştinţă deputatului că problema îşi va găsi rezolvare cel mai tărziu la sfârşitul acestui an.

Diplomatul a salutat relaţiile educaţionale foarte bune existente între Marea Britanie şi România anunţând că s-a încheiat un protocol de colaborare între Universitatea Sheffield şi SNSPA astfel încât să organizeze un curs comun, iar în noiembrie 2012 univesităţi renumite din Marea Britanie vor veni la Bucureşti să îşi prezinte oferta educaţională.

Aceasta este cea de-a doua întrevedere a preşedintelui comisiei parlamentare pentru românii din străinătate William Brînză şi ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord E.S Martin Harris.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Uniunea Europeană ia Premiul Nobel pentru Pace

British Gas creşte preţurile cu 6 procente