S-a constituit PSD DiasporaVineri, 15 octombrie, cu o zi înaintea Congresului PSD, a avut loc Conferinţa de constituire a PSD Diaspora care a reunit sute de simpatizanţi, români care locuiesc în afara ţării. Sloganul noii organizaţii lansat la Conferinţa de vineri este “Mândri de România” şi reprezintă promisiunea fermă a PSD de a se lupta pentru a le reda românilor demnitatea. Unul din vicepreşedinţii organizaţiei este Alexandru Petrescu din Marea Britanuie, care are sarcina de a construi filiala PSD în UK.

Conferinţa de constituire a avut loc în sala de şedinţe a hotelului “Confort” din Bucureşti, în prezenţa preşedintelui PSD Victor Ponta şi a preşedintelui Consiliului National al PSD Adrian Năstase, a altor lideri ai partidului şi a reprezentanţilor românilor din străinătate, fie din organizaţii deja constituite, fie doar simpli simpatizanţi. Delegaţii de la Conferinţă au decis prin vot deschis ca preşedinte al organizaţiei, pentru o perioadă de 4 ani, să fie deputatul Cristian Rizea (secretar executiv al PSD responsabil cu diaspora în partid). Sloganul noii organizaţii, lansat la Conferinţa de vineri este “Mândri de România” şi reprezintă, aşa cum a declarat proaspătul preşedinte Cristian Rizea, promisiunea fermă a PSD de a se lupta pentru a le reda românilor demnitatea. “PSD este în stare să construiască o viaţă mai bună pentru familiile voastre din România. PSD vrea să creeze o ţara demnă, de care să fim mândri cu toţii. O ţară în care voi, românii din diaspora, să reveniţi oricând cu plăcere şi în care, de ce nu, să vă întoarceţi definitiv”, a spus Rizea.

Trecutul comunist

Preşedintele PSD Victor Ponta, prezent la Conferinţă, a declarat că din punctul său de vedere principalele probleme pe care le-a întâmpinat partidul în afara ţării, au fost identificarea PSD cu trecutul comunist şi prezenţa la vot. “Românii plecaţi înainte de 1989 identifică PSD-ul cu trecutul comunist.

Viziunea aceasta este total neadevarată, ea va trebui schimbată în urma eforturilor membrilor noii organizaţii PSD Diaspora. Cei din diaspora sunt foarte atenţi la ce se întampla în ţară, dar greu lasă activităţile lor şi serviciul pentru a veni odată la doi sau patru ani să voteze. Trebuie să-i convingem să vină la vot”.

Totodată Ponta a mai declarat că “Votul românilor din diaspora a fost mai important decât cel al celor 11 milioane de români din ţară.” Referindu-se la posibilităţile financiare ale proaspetei organizaţii, aceasta a declarat: “Nu cred ca PSD Diaspora va fi după modelul Wiliam Brînză. Bugetul nostru ca partid va fi departe de bugetul lui Wiliam Brînză. Deasemenea noi nu vom avea instituţii ale statului în spate, care să ne susţină.”

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a salutat decizia partidului privind constituirea PSD Diaspora, menţionând că membrii din străinătate trebuie să creeze o stare de spirit în favoarea PSD ca partid. A recunoscut totodată că în urmă cu doi ani nu i s-ar fi părut o bună idee înfiinţarea unei asemenea organizaţii. Fostul premier a mai declarat că PDL a reuşit să fie mai activ decât PSD în diaspora, avand şi mai multe resurse financiare. Năstase a mai afirmat că mesajele trebuie diferenţiate în funcţie de ţara şi comunitatea căreia i se adresează PSD-ul.

Funcţii la toată lumea În funcţia de secretar general al PSD Diaspora fost ales Marian Popescu, din Spania, candidat (fără succes) în urmă cu doi ani pentru un post de deputat în Parlamentul României. Au fost aleşi 11 vicepreşedinţi: Tudor Panţâru – deputat ales în diaspora, Giani Huci – Italia, Dan Luca – Belgia, Ioan Păcurar – Spania, Geanina Boicu-Spania, Manfred Muşat – Germania, Manuela Marinescu – Grecia, Adrian Anghel – SUA şi Canada, Armand Schor – Israel, Alexandru Petrescu – Anglia şi Cătălin Rădulescu – Organizaţia “Ziua Votului”.

Au fost aleşi şi nouă secretari executivi: Mihai Peptan, Cristian Ariton, Geanina Dimitrescu, Mirela Furtună, Alexandra Cârstea, Marian Mocanu, Arhire Stela, Denisa Costaiche, Mihai Neaga Ţiţirigă. Ulterior s-a decis formarea a încă două posturi de secretari executivi, fără însă a fi anunţate numele celor care au fost aleşi.

Legături strânse cu partidul

Noua organizatie PSD Diaspora va avea reprezentanţi în Comitetul Executiv, în Consiliul Naţional şi în Biroul Permanent Naţional. De asemenea, membrii PSD Diaspora vor fi reprezentaţi prin delegaţi la Congresele Partidului.

În afară de preşedintele PSD Victor Ponta şi de preşedintele Consiliului National Adrian Năstase, la Conferinţa de Constituire a PSD Diaspora au mai fost prezenţi secretarul general Liviu Dragnea, senatorii Titus Corlăţean, Miron Mitrea, Nicu Bănicioiu – preşedintele Tineretului PSD, Rovana Plumb – preşedinta Organizaţiei de femei a PSD, Radu Munteanu – purtător de cuvânt al partidului, europarlamentarii Viorica Dănilă, Corina Creţu, Adriana Ţicău, Cătălin Ivan, parlamentarii Cristina Dumitrache, Tudor Panţîru, Dan Şova, Victor Socaciu, Bogdan Niculescu Duvăz.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Acasă nu poţi avea o afacere cinstită, oricât ai munci”

Motivele pentru care Opoziţia vrea să dea jos Guvernul