Thomas Lishman, fost ofiţer al armatei britanice, în vârstă de 58 de ani, poate primi 13 ani de detenţie pentru că ar fi facilitat o ceremonie cu ayahuasca la care au participat multe figuri notabile, anunţă The Guardian, citat de Mediafax.
Fostul ofiţer a fost arestat la mijlocul lunii decembrie 2019, când poliţia şi forţele speciale au intervenit într-un centru din afara Capitalei. El a fost eliberat după trei luni, însă trebuie să rămână în jurul Bucureştiului.
Lishman a fost instruit să cunoască tradiţiile şamanilor după ce a părăsit serviciul militar şi a condus ceremonii în judeţul Dâmboviţa. El este acuzat de conspiraţie la trafic cu risc ridicat de DMT (dimetiltriptamină), substanţa halucinogenă prezentă în ayahuasca.
Bărbatul se apără şi spune că a fost informat în România că ayahuasca este perfect legală.
În acest dosar au fost trimişi în judecată de DIICOT, în martie 2020, şi Gelu Oltean, fostul şef DGIPI, şi iubita sa Vanessa Youness.
Acuzaţiile sunt constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie a unui imobil şi introducere de droguri pe teritoriul României. Youness şi Oltean organizau reuniuni pentru care percepeau bani şi, sub pretextul unor practici şamanice, „pacienţii” consumau ayahuasca.
Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz, după ce Lishman a anunţat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu iubita lui Olteanu, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. Aceasta este cunoscută ca o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene, care are ca bază un drog halucinogen de mare risc.
Bărbatul îşi promova evenimentele de acest fel prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.
În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene folosite sunt interzise.
YOUness Clinic & Retreats se afla în Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar pe pagina de promovare a clinicii scria că “Iti cunoastem luptele zilnice si stim cum cotidianul poate semana cu o jungla de cele mai multe ori. Oricat ai incerca sa nu te lasi afectat de ele, agitatia, deadline-urile, traficul, forfota orasului, diversele roluri pe care trebuie sa le indeplinesti in societate – toate acestea lasa urme in tine. Mintea ti se umple de tensiuni, organismul de toxine si uneori ai vrea sa ai la dispozitie un buton magic, care sa poata opri lumea toata din miscare”.
Cei care îşi doreau să fie prezenţi trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă aceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau viraţi într-un cont indicat de către organizator.
Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.