in

AUR este solidară cu arbitrul Colțescu, acuzat de rasism: „Este victimă a unei campanii agresive de denigrare… ”

AUR, partidul naționalist care a băgat în Parlamentul României conspiraționiști, misogini și rasiști, a dat un comunicat de presă în care își exprimă solidaritatea față de arbitrul Sebastian Colțescu, acuzat de rasism în timpul unui meci dintre PSG și Istanbul Bașakșehir.

Conform comunicatului de presă, „AUR consideră că datoria instituțiilor statului român este să îi apere pe cetățenii români, nu să îi supună unor atacuri și unor presiuni dictate de corectitudinea politică a unor grupuri de interese.”

„Susținem corectitudinea pe terenul de sport, nu intoleranța generată de corectitudinea politică. Azi e Colțescu, mâine poate fi oricare dintre noi. Da, rasismul este inacceptabil, dar situația care a generat un val de ură fără precedent la adresa unui arbitru român nu se încadrează în acest tip de comportament. Suntem solidari cu Sebastian Colțescu, victimă a unei campanii agresive de denigrare la nivel național și internațional”, a declarat copreședintele AUR, George Simion, conform Agerpres.

„Ăla negru”

Meciul de marți seară dintre Paris Saint Germain și Istanbul Basaksehir, desfășurat la Paris, în cadrul Champions League, a fost întrerupt, în urma unui incident definit „rasist”.

Arbitru român, acuzat de rasism. S-a referit cu expresia ”ăla negru” la adresa unui oficial al unei echipe, la un meci în Franța

Arbitrul român Sebastian Colțescu, indicând subiectul unei sancțiuni, i-a transmis colegului de la centru, un alt român, în limba română: „Băi, băi, ăla negru”, indicându-l astfel pe un oficial camerunez al echipei turce.


Înțelegând cuvântul „negru”, camerunezul s-a supărat, considerându-l identic cu termenul disprețuitor din limba engleză „nigger”, deși în limba română nu are conotații rasiste. Cel mai probabil, arbitrul nu a vrut să îl jignească pe oficialul echipei turce, ci doar să-l indice.

Dar scandalul a fost uriaș, echipa turcă s-a retras de pe teren, urmată de gazdele franceze. UEFA a decis în final amânarea meciului pentru a doua zi.

Sebastian Colțescu a avut o reacție pe Twitter. „Îmi cer scuze pentru această neînțelegere. Nu am avut intenția de a fi rasist. Într-un astfel de context, oamenii nu se pot exprima corect și pot fi înțeleși greșit. Îmi prezint scuzele în numele UEFA Champions League. Sper că mă veți înțelege“.

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a cerut scuze, în numele sportului românesc.

„Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declarație care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. Acest lucru nu ne reprezintă. Ancheta UEFA ne va spune ce s-a întâmplat cu adevărat, iar apoi se vor lua măsuri. Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, toți condamnăm acest fel de incident.

Această exprimare nefericită va fi sancționată. Mi-aș dori ca exprimarea să fi fost inofensivă sau neutră, dar nu trebuie să tolerăm asemenea comportamente. Vom avea discuții apropos de modul în care putem repara această situație. Este un caz particular, nu poate fi generalizat, nu reprezintă sportul românesc”, a declarat Ionuț Stroe la Digi24.

Dar scandalul e deja politic. Însuși președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut UEFA să ia „măsurile necesare” față de manifestările de rasism la adresa oficialului clubului din Istanbul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Marea Britanie: Va fi nevoie de restricții până în martie, chiar dacă se fac vaccinări

Belfast: Român acuzat că a violat o femeie fuge de sub cauțiune în timpul procesului. Căutat de Interpol