Dăm voce Diasporei. Alina Iacubovschi, trainer de dezvoltare personală: «Foarte mulţi români preferă să se victimizeze»



APDA, 5 septembrie 2017 – Născută în Moldova, crescută în România, Alina Iacubovschi (34 de ani) este stabilită de mai mulţi ani în München, fiind coach şi trainer de dezvoltare personală, membră în John Maxwell Team. Am întrebat-o cum vede România de departe și ce ar schimba, dacă ar putea, în țară.

“Am plecat din România acum 6 ani şi probabil realitatea acum este diferită față de ce îmi aduc aminte, însă cu toate acestea există un aspect care, cel puţin pentru că stau în Germania, îmi este foarte evident că încă lipseşte în România: este vorba de simţul şi educaţia civică pe care românul nu a înţeles-o corect, nu o învaţa şi nici nu îi înţelege importanţa.

Împreună suntem mai puternici, împreună putem crea o lume mai bună, o lume în care suntem conectaţi şi ne unim puterea pentru o calitate a vieţii mai ridicată. Românul este foarte egoist şi pentru că în general valorile pe care le are nu sunt bazate pe integritate, ci mai mult pe snobism, aroganță şi putere, nu se ia în calcul schimbarea acestui comportament”, e de părere Alina. Iar argumente în susţinerea propriei păreri, continuă ea, vezi peste tot. Chiar şi pe stradă. E suficient doar să priveşti traficul din România, „în care nu există respect faţă de ceilalţi conducători, în care fiecare vrea să fie primul”.

Foarte mulţi români preferă să se victimizeze şi, continuă Alina, “dau vina pe guvern, şef, soacră pentru viaţa lor mediocră şi neîmplinita şi nici nu le-ar trece prin cap că pentru ca lucurile să se schimbe pentru ei, schimbarea trebuie făcută în ei. Când nu îţi place ceva, poţi alege să schimbi acel lucru. Aşa cum spunea Mahatma Gandhi, “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”

Simţul civic, mai subliniază tânăra în vârstă de 34 de ani, nu trebuie impus doar cu reguli şi legi, ci şi “prin acel impuls lăuntric prin care să înţelegem că suntem un tot întreg şi toţi ne dorim acelaşi lucru -sa trăim în curăţenie, ordine, politeţe, armonie”.

Iar concluzia: “Dacă la căldură, ingeniozitatea şi creativitatea românilor s-ar adăuga simţul civic cu acţiuni intenţionate orientate către ceilalţi şi nu către sine, România ar fi de nepreţuit”.

Sursa: Agenția de Presă Diaspora Azi

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Irlanda. Hărțuit și concediat pentru că este român. Despăgubit după doi ani

Londra. Româncă de 19 ani, ucisă într-un accident de circulație la mai puțin de 100 de metri de casă