in

Un alt val de specialiști părăsește România. Medicii veterinari aleg să plece: „În Anglia câștig în trei zile cât într-o lună în țară”
După ce din România au plecat mii de specialiști în medicină, este rândul medicilor veterinari să își facă bagajele din cauza lipsei locurilor de muncă din țară și a salariilor mici.

Potrivit PRO TV, numai anul trecut, au părăsit țara 150 de noi absolvenți, iar în ultimii cinci ani au emigrat peste 700 de veterinari.

Ofertele de mii de euro lunar din partea agențiilor de recrutare din Marea Britanie, Franța și Spania sunt foarte tentante, mai ales pentru tinerii medici veterinari din România.

„Lucrez într-un cabinet cu animale mici, câine, pisica, iepure, hamster, la două ore de Londra, în oraşul Slifford”, spune dr. Ciprian Olteanu, medic veterinar.

La 28 de ani, el a decis să accepte oferta unei firme de recrutare: „Cât câștigam într-o lună în România, câștig în trei zile în Anglia. Cea mai mare pondere de medici veterinari străini de pe teritoriul Angliei sunt românii.”

Unul dintre profesorii Facultății de Medicină Veterinară din București a declarat pentru PRO TV că mulți dintre foștii săi studenți profesează peste graniță, în Franța, Anglia sau Statele Unite.

După șase ani de facultate, un absolvent de medicină veterinară are două perspective: un salariu mediu de 2.500 de lei pe lună, ca angajat al unei clinici private sau unul de 4.000 de lei, dacă prinde un post la stat, mai arată site-ul televiziunii menționate mai sus.

În schimb, ofertele companiilor de recrutare pentru Marea Britanie pornesc de la 1.500 de lire sterline pe lună pentru un inspector de abator. În prezent, 30% dintre absolvenți dau curs cel puțin unui contract în străinătate.

La sfârșitul lui 2017, a fost schimbată legea farmaciilor veterinare, care a anulat obligația de a avea ca angajat un medic de specialitate, care să consulte animalele și să administreze tratamente.

Astfel, după 2-3 ani de la absolvire, mulți medici veterinari români iau decizia de a părăsi țara din cauză că nu își mai găsesc de muncă, spune Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari.

Medicii veterinari din generația veche spun că nu întâmplător în România gripă aviară și pesta porcină au avut un impact devastator asupra economiei. Problemele principale sunt lipsa prevenției și nepăsarea față de sfaturile specialiștilor, tot mai puțini.

Cei mai mulți medici români plecați în străinătate se află în Marea Britanie
Referendum. PSD Diaspora le mulțumește românilor din străinătate: „Voturile lor nu sunt nici inutile și nu vor fi nici irosite”

Doi români, morți într-un accident rutier în Anglia. Unul dintre ei devenise celebru după o partidă de sex oral transmisă live pe Facebook