in

Regulă nouă de la 1 ianuarie 2018. Pleci din țară pe termen lung, anunți FISCUL sau vei fi amendat!

Românii care pleacă din țară pentru mai mult de șase luni riscă, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendați dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală.

Obligația de notificare a intenției de a pleca din România nu este nouă în legislația autohtonă, însă recent a fost reglementată, prin ordonanță a Guvernului, o amendă pentru cei ce o omit, scrie avocatnet.ro. Amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv este, din 1 ianuarie 2018, între 50 și 100 de lei.

Persoanele care pleacă din România pentru o perioadă de peste șase luni sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligate, conform legislației fiscale, să depună la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale.


Costel de "La Bloc" recomanda opaltransfer.com

Obligația depunerii chestionarului vizează orice persoană fizică ce stă în România și pleacă mai mult timp din țară, indiferent de motiv (muncă, studii etc.).

„Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” trebuie completat în două exemplare. Unul trebuie transmis prin poștă, cu confirmare de primire, sau trebuie depus la registratura unității fiscale competente, în timp ce altul se păstrează. Totodată, chestionarul poate fi transmis și electronic.

Documentul trebuie înregistrat la unitatea Fiscului din raza domiciliului cu 30 de zile înainte de plecarea din România.

Cum își bate joc statul român de cetățenii din diaspora. Amenzile la fisc sunt inevitabile

Ai plecat din România după 2012? Ești obligat să depui chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale

Vești bune pentru românii din diaspora care vor să primească pensie în țară. Pot cumpăra vechime şi în 2018. Cei din străinătate pot face procură specială

Românii, victime în toate cazurile de sclavie modernă din Irlanda