in

Aeroportul Gatwick, redeschis după 36 de ore

Pistele de la Gatwick au fost redeschise, iar unele zboruri și-au reluat activitatea, după ce aeroportul a fost închis timp de 36 de ore din cauza depistării unei drone, scrie The Independent.

Gatwick a comunicat că „măsuri adiționale” luate de poliție și armată au permis unor avioane să zboare din nou, deși cel puțin 100 dintre cele 753 de zboruri programate pentru vineri urmau să fie anulate, iar multe dintre ele au fost amânate deja.

Peste 126.000 de pasageri urmau să decoleze de pe Gatwick vineri, 21 decembrie, după ce cu o zi în urmă, 110.000 pasageri au fost afectați de anulările zborurilor.

O primă aterizare a unui avion din China a avut loc ora locală 06:00, iar prima decolare, a unui avion aparținând companiei de stat norvegiene, a decolat spre Laponia imediat după.Operatorul dronei care a cauzat acest haos nu a fost încă identificat, însă nu au mai existat depistări ale unei drone de joi seara, a informat aeroportul.

Poliția din Sussex a informat că urmărește  mai multe piste printre care și posibilitatea unui protest de mediu, mai mulți rezidenți din zonă plângându-se constant de zgomotul creat de avioanele care aterizează și decolează. Pistele au fost închise pentru prima oară miercuri seara.

Ministrul Transporturilor, Chris Grayling, a declarat că dronele au cauzat haosul și a recunoscut, vineri, că nu este sigur dacă a fost vorba de una sau mai multe drone. El a negat că a ignorat avertizările și a informat că plănuiește să organizeze discuții cu aeroporturile din Marea Britanie pentru a vedea ce se poate învăța din acest incident, cu scopul de a preveni noi astfel de incidente în viitor.

Este ceva fără precedent în lume… Va trebui să învățăm foarte repede din ce s-a întâmplat … intenționez să organizez discuții cu aeroporturile din Marea Britanie”, a afirmat el.

Grayling a declarat că mai multe măsuri, printre care și „capacități militare” sunt implementate pentru a asigura pasagerii că sunt în siguranță atunci când zboară.

Autoritatea de Aviație Civilă a informat că pasagerii nu pot primi compensații pentru că este vorba de circumstanțe extraordinare. Grayling a declarat că va discuta cu companiile de asigurări, sperând că vor avea „o viziune deschisă” privind cererile pasagerilor.

Mai mulți politicieni și entități din aviație au cerut legi mai stricte privind dronele după acest incident, în care 800 de zboruri au fost anulate până miercuri seara. Joi dimineață la ora locală 3:01 pista s-a redeschis, însă a fost închisă din nou după 45 de minute după ce au fost depistate din nou drone.

21 decembrie. Primul mort al Revoluției de la București. Mihai Gâtlan „Rockerul” avea 19 ani și a fost împușcat la Sala Dalles

Meleșcanu despre Brexit, la BBC: „Nu vor face prostia să trimită acasă românii după Brexit”