in

Rata inflaţiei din Marea Britanie, cea mai mare din ultimii doi ani



Rata anuală a inflaţiei din Marea Britanie a crescut în februarie la 4,4%, de la 4% în ianuarie, conform BBC. Acest lucru a fost produs de nivelul ridicat al preţurilor la alimente, combustibil, îmbrăcăminte, cel mai înalt nivel din ultimii 2 ani.

Inflaţia preţurilor de vânzare cu amănuntul, care include şi plata dobânzilor, a crescut la 5,5% de la 5,1% în ianuarie, cea mai mare rată din ultimii 20 de ani.

Inflaţia înregistrată în februarie de 4,4%, cea mai mare din octombrie 2008, va pune presiuni asupra Băncii Angliei pentru a ridica ratele dobânzilor şi a reduce accelerarea inflaţiei. Acum rata dobânzii se află la cel mai scăzut nivel, de 0,5%.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, cele mai mari presiuni inflaţioniste s-au produs din cauza costurilor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, care au crescut cu 3,6%, în urma vânzărilor din ianuarie.

Costurile totale de transport au crescut cu 0,8% între lunile ianuarie şi februarie, împins de o creştere de 1,4% a preţurilor carburanţilor la pompă, urmată de o creştere a preţului petrolului brut.

Alţi factori care au contribuit au fost creşterea costurilor de încălzire, a serviciilor financiare, precum şi costul mai mare la cărţi şi jucării. Cu toate acestea preţul alcoolului s-a micşorat cu 1,1%, o scădere lunară record.

“Inflaţia a crescut la cel mai înalt nivel din octombrie 2008, punând Banca Angliei sub o presiune şi mai mare, demonstrând că se poate înscrie în ţinta inflaţiei”, a declarat analista Hetal Mehta, de la Daiwa Capital Markets. “Şi această presiune, fără îndoială, va duce la o creştere a preţurilor produselor de bază, ţinând inflaţia în jurul procentului de 5%”, a mai adăugat aceasta.

Marea Britanie a majorat în ianuarie cota standard a TVA, de la 17,5% la 20%, o decizie menită să aducă la buget 13 miliarde de lire sterline pe an, pentru reechilibrarea finanţelor publice.

Retailerii din Marea Britanie au avertizat însă ca această creştere a TVA de 2,5% va reduce cheltuielile de consum şi în acelaşi timp va duce la majorarea inflaţiei. Politica de austeritate, de o amploare fără precedent în istoria Regatului Unit, are ca scop realizarea de economii de 81 de miliarde de lire intr-un interval de cinci ani, la care se vor adauga 30 de miliarde de lire, provenite din creşterea unor impozite, ceea ce va reduce deficitul bugetar britanic la 1,1% din PIB în 2015, faţă de 10,1% în acest an.

Conform ultimelor estimari oficiale, politica de austeritate va însemna şi reducerea unui număr de 330.000 de locuri de muncă din sectorul bugetar şi se va traduce printr-o scădere drastică a bugetelor alocate aproape tuturor ministerelor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Am venit la Londra din dragoste”

Crin Antonescu, preşedintele PNL: “Plateşti taxe în ţară, votezi!”