in

Amenzi de până la 40.000 de lei, pentru cetățenii și firmele care construiesc fără a respecta legea

Nerespectarea calităţii în construcţii va fi sancţionată în România mult mai dur decât în prezent, iar perioada de prescripţie a faptelor de natură contravenţională va fi extinsă, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

Persoanele fizice şi juridice care nu respectă normele referitoare la calitatea în construcţii vor putea fi sancţionate mult mai dur decât în prezent, reiese din actul normativ. Concret, amenzile aplicabile în momentul de faţă vor fi dublate, pentru a contracara scăderea calităţii în construcţii, potrivit iniţiatorului acestei legi.

Astfel, faptele de natură contravenţională amendate în momentul de faţă cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei vor fi sancţionate, începând cu data de 24 august, cu sume cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. Câteva exemple relevante de astfel de fapte sunt:

– executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă, precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizare şi executare;

realizarea de construcţii fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialişti atestaţi;

– interzicerea sau obstrucţionarea efectuării controlului calităţii în construcţii, neprezentarea documentelor şi a actelor solicitate de persoanele cu atribuţii de control şi/sau de autorităţile competente.

Amenzile prevăzute de lege sunt valabile atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, iar de constatarea contravențiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă persoanele cu atribuţii de control din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Legea calităţii în construcţii are drept scop realizarea şi exploatarea unor construcţii de calitate corespunzătoare, pentru a proteja viaţa oamenilor, bunurile acestora, societatea şi mediul înconjurător.

Sursa: Avocatnet.ro

Mai multe detalii AICICITITI MAI MULT:

Situaţie alarmantă: O treime dintre români se află în stare de faliment

Amenzi pentru părinții plecați la muncă în străinatate, dacă nu numesc o persoană care să se ocupe de copii

Noi proceduri vamale pentru firmele care importă şi exportă mărfuri pe teritoriul UE

S-a lansat programul de burse pentru studiu online „Antreprenori români de pretutindeni”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O importantă bancă britanică ar avea probleme în cazul unei crize financiare. Mulți români au conturi acolo

ŞOCANT! Trei bărbați din Marea Britanie se pregătesc să nască. Aflați cum este posibil