in

Drepturile angajatului / Concediul medical

Dacă angajatul se îmbolnăveşte şi nu poate ajunge la serviciu acesta trebuie să îşi informeze superiorii cu o oră înainte de a începe programul de lucru. Vor trebui date informaţii cu privire la boala pe care o are şi când prevede că va ajunge din nou la muncă.

Indemnizaţia de boală

Legislaţia britanică în vigoare stabileşte o limită minimă ce trebuie plătită de către angajator angajatului aflat în concediu medical – indemnizaţia de boală. Pentru perioada 2010-2011 indemnizaţia minimă legală săptămânală ce trebuie plătită, timp de maximum 28 de săptămâni pe an, este de £79.15.

Pentru a se determina plata cuvenită pentru o zi de concediu medical se va împărţi indemnizaţia minimă săptămânală prevăzută de lege la numărul de zile ce ar fi trebuit lucrate în respectiva săptămână. Trebuie menţionat că săptămâna de lucru începe duminica.

Condiţii ce trebuiesc îndeplinite pentru a primi indemnizaţia de boală:

Persoanele care sunt angajate pe bază de contract (indiferent de data la care au început munca) au dreptul la indemnizaţia de concediu medical dacă:

– au fost bolnave cel puţin patru zile la rând, inclusiv zilele de la sfârşit de săptămână sau zilele de sărbătoare legală – denumită “perioadă de incapacitate de muncă”;

– au anunţat angajatorul că sunt bolnavi;

– au veniturile medii săptămânale cel puţin egale cu limita inferioară a câştigurilor salariale ce contează pentru contribuţia la asigurările naţionale

– pentru perioada 2010-2011 suma minimă săptămânală necesară (pentru a beneficia de indemnizaţia de concediu de boală) este de £97.00.

Dacă o persoană este angajată în două locuri în acelaşi timp poate beneficia această indemnizaţie de la ambii angajatori.

Prevederile legii sunt aplicabile şi în cazul angajaţilor ce muncesc temporar, cu jumătate de normă, prin agenţie sau flexibil şi care îndeplinesc condiţiile legale pentru a primi acest drept.

Informarea angajatorului

Una dintre condiţiile impuse pentru a beneficia de indemnizaţia de boală este aceea de a informa angajatorul.

Dacă aţi fost bolnav timp de 7 zile sau mai puţin angajatorul vă poate cere să confirmaţi acest lucru şi se poate face prin completarea unui formular în momentul întoarcerii la locul de muncă (auto certificare) sau prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

Dacă aţi fost bolnav mai mult de 7 zile va fi necesar să aduceţi adeverinţă de la medicul generalist sau de la medicul ce va tratat în spital.

Începutul plăţii

Dreptul la indemnizaţia de boală este dobândit din momentul în care aţi fost bolnav cel puţin patru zile calendaristice la rând – “perioadă de incapacitate”.

Primele 3 zile din perioada de “incapacitate de muncă” sunt numite “zile de aşteptare” şi nu există obligaţia de a se plăti indemnizaţia de boală stabilită de lege pentru această perioadă.

Încetarea plăţii

Angajatorul va înceta plata indemnizaţiei pentru concediul medical atunci când:

– angajatul se întoarce la muncă;

– angajatul continuă să fie bolnav după 28 de săptămâni;

– angajatul începe să primească indemnizaţia ori alocaţia de maternitate. În cazul în care, angajatorul, nu mai plăteşte indemnizaţia de boală dar, angajatul, continuă să fie bolnav atunci, acesta, este obligat să trimită angajatului un formular privind indemnizaţia de boală plătită (SSP1), astfel încât acesta din urmă să poată aplica pentru alocaţia de sprijin (Employment and Support Allowance – ESA).

Cei ce ştiu încă de la început că vor sta în concediu medical mai mult de 28 de săptămâni pot cere ca angajatorul să le trimită formularul SSP1 cu maximum 6 săptămâni mai devreme astfel încât să poată aplica pentru alocaţia de sprijin cât mai repede.

Concedierea pentru absenţă

Angajatorii pot demite o persoană care a fost bolnavă timp îndelungat doar dacă nu există alte soluţii. Înainte de a lua această decizie însă, ei trebuie să:

– analizeze posibilitatea ca angajatul să poată lucra cu jumătate de normă sau flexibil,

– verifice dacă angajatul se poate recupera total sau dacă revenirea pe acelaşi post este posibilă,

– verifice dacă angajatul s-ar putea întoarce la muncă dacă i se acordă asistenţă,

– încerce să găsească alternativ un alt post, cu mai puţin stres sau număr de ore lucrate, chiar dacă ar fi necesar să se facă o nouă instruire în acest scop.

Persoanele care consideră că au fost concediate nelegal din cauza concediului medical îndelungat se pot face plângere la Tribunalul Muncii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Munca îţi ocupă tot timpul, nu ai viaţă socială, eşti şi vei fi mereu considerat un străin”

Ed Miliband: Am greşit cu imigraţia!