in

Formularul PLF RĂMÂNE VALABIL la intrarea în România. Certificatul verde și carantina au fost scoase

Formularul PLF RĂMÂNE VALABIL la intrarea în România. Certificatul verde și carantina au fost scoase

Starea de alertă a fost ridicată în România, deoarece Guvernul a stabilit să nu o mai prelungească, dar formularul PLF trebuie completat la intrarea în țară.

În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit, printr-o hotărâre oficializată marți, în ultima zi în care s-a aplicat starea de alertă, abrogarea actului normativ ce stabilea regulile de intrare în țară și ale carantinei.

Totuși, pentru că nu s-a stabilit încă renunțarea la el, pentru moment, formularul de localizare a pasagerului (PLF) trebuie folosit în continuare.

Formularul PLF RĂMÂNE VALABIL

Starea de alertă nu s-a mai prelungit dincolo de 8 martie și s-a încheiat oficial în noaptea trecută.

Odată cu încheierea stării de alertă, o parte dintre măsurile și restricțiile aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 au dispărut, cele mai multe dintre ele fiind stabilite doar pentru perioada în care se aplică această stare specială.

În plus, prin Hotărârea CNSU nr. 16/2022, publicată în a doua parte a zilei de marți în Monitorul Oficial nr. 230, s-a stabilit renunțarea la obligația de a prezenta certificatul digital european (certificatul verde) la intrarea în țară și la carantina ce trebuia aplicată celor ce nu aveau acest document.

După cum stabilea Hotărârea CNSU nr. 6/2022, abrogată acum, cei ce intrau în România trebuiau să prezinte certificatul verde sau documente echivalente. Dacă nu aveau documentul care atesta vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă pentru COVID-19, cei ce veneau din străinătate erau nevoiți să stea în carantină cinci zile.

Suplimentar, de-acum, odată cu dispariția carantinei, nu mai pot fi eliberate concedii medicale de carantină pentru contacții direcți.

Formularul trebuie completat în cel mult patru zile

Apoi, ținând cont că, potrivit OUG 129/2021, utilizarea formularului PLF nu este condiționată de aplicarea stării de alertă și nici nu a fost luată încă o măsură similară cu cea aplicată carantinei, respectiv eliminarea lui, obligativitatea completării documentului rămâne, pentru moment, valabilă în continuare.

România revine la normal. Toate restricțiile sunt eliminate, starea de alertă încetează

Acest lucru a fost confirmat și de Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței de azi a Executivului. „În privința formularului de localizare a pasagerului, până când nu va fi abrogată Ordonanța de urgență a Guvernului 129/2021, acesta va rămâne necesar pentru cei care intră în România”, a precizat reprezentantul Guvernului.

Astfel, chiar și după ce starea de alertă a dispărut, formularul PLF trebuie completat în cel mult patru zile, respectiv cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei și în cel mult 24 de ore de la acel moment. În cazul în care nu se vor achita de această obligație, cei ce vin din străinătate, indiferent de mijlocul de transport folosit, riscă amendarea cu sume cuprinse între 500 și 3.000 de lei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

ULTIMA ORĂ! Rusia a deconectat centrala nucleară de la Cernobîl de la rețeaua de energie. Nu se mai cunoaște nivelul radiațiilor

ULTIMA ORĂ! Rusia a deconectat centrala nucleară de la Cernobîl de la rețeaua de energie. Nu se mai cunoaște nivelul radiațiilor

Vaccinul Pfizer are 158.000 de efecte adverse. ȘOC după publicarea datelor ținute la secret

Vaccinul Pfizer are 158.000 de efecte adverse. ȘOC după publicarea datelor ținute la secret