in

Luna Amza Pellea

Cinemateca Românească de la ICR Londra îi dedică luna aprilie marelui actor Amza Pellea. Cele patru filme prezintă rolurile definitorii, în film, ale marelui actor.



Pe 2 aprilie, la ora 19.00 va avea loc Gala de deschidere, cu filmul Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (regia Sergiu Nicolaescu, 1972). Amza Pellea îl interpretează pe Ipu, nebunul satului, care trăieşte ultimele zile ale ocupaţiei germane în Transilvania.

E apropiat sufleteşte de un băiat (Cristian Şofron) traumatizat de moartea fratelui său, alături de care îşi găseşte refugiul într-o lume imaginară. După ce un militar neamţ a fost ucis, localnicii sunt ameninţaţi cu execuţia dacă nu-l predau pe cel care a săvârşit crima. Ipu acceptă să-şi asume fapta în schimbul unei parcele de teren pentru familie şi al unei înmormântări de seamă, la a cărei repetiţie doreşte să asiste.

“Dacă Amza Pellea ar fi făcut un singur rol şi acela era Ipu, tot ar fi rămas în istoria filmului românesc ca mare actor. A fost rolul vieţii lui,” a scris Eva Sârbu în cartea Actori care nu mai sunt. Alte filme cu Amza Pellea ce vor rula la Cinemateca ICR sunt: Duios Anastasia trecea (regia Alexandru Tatos, 1979), pe 11 aprilie,  Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu, 1971), pe 18 aprilie, Nea Mărin miliardar(regia Sergiu Nicolaescu, 1979), pe 25 aprilie.

Amza Pellea s-a născut la Băileşti, într-o familie cu cinci copii şi a absolvit Colegiul Naţional Carol I din Craiova. A debutat în teatru în 1956, pe scena Teatrului Naţional din Craiova, iar în film în 1961, în Setea.  A mai jucat la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai reprezentativi ai scenei româneşti. De asemenea, a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poetul necuvintelor, sărbătorit la Londra

Petiția contra românilor și bulgarilor a strâns 130.000 de semnături