in

Mihai Mărgineanu vine pentru a doua oară la Londra. Primii cumpărători de bilete vor primi gratis noul album

Artistul Mihai Mărgineanu va lansa, pe 14 noiembrie, la Londra, în Alice Bar, cel mai nou album al său intitulat Teatrul Minciună. Este pentru a doua oară în decursul acestui an când Mihai Mărgineanu va concerta în fața publicului din capitala Regatului Unit. Spectacolul este organizat tot de Florin Lazăr și Ro-Uk Events. Lazăr  anunțat că primii 50 de cumpărători VIP și primii 150 care vor achiziționa bilete la preț normal vor primi gratuit noul CD semnat Mihai Mărgineanu.

Despre noul său album, familie și pasiunea pentru avioane Mărgineanu a vorbit, într-un interviu savuros, acordat de curând publicației Taifasuri.

«Mihai Mărgineanu: Vreau să reînvăț viața prin ochii copiilor mei

În octombrie vei susține spectacolul „10 (zece)”, cu lansarea unui nou album. Numele are legătură doar cu cei zece ani de carieră artistică sau și cu piesa omonimă a lui Florin Chilian, care ți-a tot fost ce – rută în spectacole?

În niciun caz nu se va chema „10 (zece)”. A fost o neînţelegere şi o comunicare defectuoasă de-a mea. Spectacolul îl fac pentru a marca cei zece ani petrecuţi aproape de scenă. Şi pentru că am cântat doar live, el va avea ca antet: „10 ani de live”. Când o să fie gata afişul, cu siguranţă va fi şi numele spectacolului pe el. Acum mi-e imposibil să ghicesc ce nume va avea. Dar discul pe care am de gând să-l lansez o dată cu acest concert se va chema, probabil, „Adio, mama!”. Este numele unei băuturi celebre şi nenorocite din perioada boemă a Bucureştiului.



Spre deosebire de alţi artişti, care au avut parte de suişuri şi coborâşuri, tu ai avut succes constant. Te-ai străduit să-l ai sau pur şi simplu publicul te-a plăcut în mod natural? – E… da! E frumos să ţi se spună că „publicul te place”, dar cred că e mult peste realitate. Cred că m-a ajutat faptul că m-am „suit” pe scenă la o vârstă la care nivelul de stabilitate mentală trebuie să fie destul de ridicat. La 36 de ani trebuie să ai altă viziune faţă de cea pe care o ai la 20 de ani. Şi nivelul acesta de stabilitate te face să conştientizezi mai bine ce merită atenţie şi ce nu merită atenţie. Tocmai de aceea mi-am lăsat persona li ta – tea să fie imaginea mea. În acelaşi timp, mă gândesc că este şi foarte obositor să joci un rol în permanență, fără ca şi cineva de la regie să dea „stop” între cadre. „La multe evenimente merg cu avionul meu, pentru că mă costă mai puţin”.

La ce să se aştepte cei care vor veni de ziua ta la concertul de la Cinema Patria?

Ca să nu ai surprize neplăcute, e bine să nu ai aşteptări mari de la nimeni şi nimic. (Râde!) Nu trebuie să se aştepte la nimic în afară de ceea ce au găsit până acum la concertele mele. Adică, noi – eu şi prietenii mei din trupă – vom face un minimum de regie pentru eveniment, dar o să facem asta doar pentru a evita momentele goale care pot deveni penibile. Restul va fi improvizaţie 100% şi, de data asta, „improvizaţia” nu are tentă peiorativă. Am observat că momentele unice sunt gustate foarte tare atât de public, cât şi de noi. Şi cel mai important este să-l faci pe omul ăla din faţa ta, care ţi-a făcut onoarea să cumpere un bilet la concertul tău, să se simtă mai bine ca altă dată. Merită să-l faci să plece zâmbind şi să se trezească dimineaţa cu dorinţa de a schimba ceva la viaţa sa, adică, să-i dai speranţă!

Citeam în presă că te deplasezi la multe dintre concertele din ţară cu avionul personal. Aeronava a fost o investiţie profitabilă? Cât este de costisitoare?

Asta cu „avionul personal” sună a bogătaş excentric și nu este deloc aşa… Din păcate! (Râde!) La multe dintre evenimentele din ţară merg cu avionul meu pentru că mă costă mai puţin şi câştig foarte mult timp preţios. De exemplu, un drum până la Timişoara îl fac într-o oră şi 40 de minute. Până la Sibiu ajung într-o oră. Şi până la Satu-Mare fac două ore şi zece minute. Ăsta da avantaj! În urmă cu câţiva ani, am absolvit Şcoala de Aviaţie şi am fost licenţiat PPL-A (n.r. – licență de pilot privat). Ulterior, după ce am trecut prin faza de acumulare de ore de zbor, am făcut up-grade pentru zbor de noap – te, iar în prezent sunt în pregătire pentru CPL-IR, Comercial Pilot Licence – Instru – mental Rating (n.r. – licență de pilot comercial). Aeronava pe care o pilotez este o Cessna 172N, cu un motor şi patru locuri. Este un avion extrem de fiabil, consumă 25 de litri de AVGAS pe oră şi are o motorizare Lycoming- RollsRoyce. A fost o ocazie unică. Eu am renunţat la multe metehne omeneşti penibile – maşini de ultim tip, ceasuri, țoale inutile, risipă prostească, şampanii cu artificii şi aşa mai departe -, am cumpărat acest avion cu un preţ de invidiat şi mi-am transformat pasiunea dementă într-o afacere profitabilă. Aviaţia este costisitoare dacă o faci doar ca distracţie. Ca afacere este grea, dar profitabilă.

Cât mai durează până vei ajunge pilot comercial?

În momentul de faţă sunt în pre gătire teoretică şi de acumulare de ore. Urmează sylabusul pentru zbor IFR (n.r. – regulile de zbor instrumental), pe care o să-l termin prin noiembrie. Apoi, voi da examenele la Autoritatea Aeronautică, testele de zbor şi trecerea pe MEP – multi-engine power (n.r. – avioane propulsate de mai multe motoare). Şi de la capăt!

Ce s-a schimbat în viaţa ta odată cu rolul din „Las Fierbinţi”?

Viaţa s-a schimbat odată cu apariţia „Las Fierbinţi”. În ciuda aparenţelor, pe platoul de filmare lucrurile devin foarte serioase şi cantitatea de muncă depăşeşte imaginabilul facil. Echipa filmului trăieşte perioadele de filmări la intensitate maximă, cu un program ce începe la ora 6:00, dis-de-dimineaţă, pe platou, şi se termină, uneori, la miezul nopţii, după ce s-au tras secvenţele de noapte. Cel mai obositor, în schimb, este comportamentul deraiat al unor oameni, care trag de tine ca de o jucărie de pluș să faci poze cu ei, indiferent de situaţia în care te afli, momentul zilei sau de chef. Dacă încerci să refuzi politicos, îţi furi nişte înjurături şi catalogarea „fițos şi parvenit”. Dacă stai la poze ca mielu’ la tăiere, simţi cum trece viaţa pe lângă tine. Şi mai sunt cazurile fericite, când oameni normali te invită să faci o poză cu ei.

Ai trecut vreodată printr-o situaţie la limită?

Am trecut prin multe situaţii la limită. M-am rătăcit pe munţi în toiul nopţii, mi-a ieşit pitonul din stâncă atunci când escaladam Turnul Seciului din Munții Bucegi. Am căzut de la șase metri pe un prieten cu care făceam alpinism, mi s-au născut copiii, m-am îndrăgostit de nevastă-mea. Am rămas fără reglaje de sonorizare la un concert la care erau 1900 de plătitori de bilet pentru că s-a ars hard-ul de la mixer-ul digital și a trebuit să mai facem o dată probe de sunet, de data aceea cu publicul în sală. Numai situaţii-limită, ce să zic! Dar frică precum cea de atunci când mi-a fost oprit mortorul în zbor şi mi s-au luat cheile din cont actul avionului n-am mai trăit. Din ferircire, am prins pista!

Spuneai că e important să acumulezi informaţii toată viaţa. Ce îţi doreşti să înveţi în mod special?

Vreau să învăţ spaniola, să pilotez elicopterul, să termin de citit toți ruşii morţi pe care n-am apucat să-i citesc şi să-i recitesc acum pe toţi pe care i-am citit deja. Vreau să trec Oceanul cu velierul, vreau să zbor cu avionul meu până în Africa de Sud, cel puţin, să pescuiesc somon… Vreau să-l văd jucând teatru pe Anthony Hopkins, vreau să reînvăţ viaţa prin ochii copiilor mei. Jur!

Care sunt cele mai importante calităţi ale soţiei tale?

Este adusă pe lume să arate celor din jur că dragostea este cea care învârte Universul şi că fericirea este ţelul. Restul calităţilor nici nu mai contează.

Ce gesturi ale copiilor tăi te-au surprins foarte tare?

Acum o lună, prin Herăstrău, eu alergam şi fi-mea, care are 7 ani, mergea pe bicicletă. La un moment dat, s-a oprit şi m-a întrebat ce înseamnă E=mc2. Tocmai învăţase la şcoală despre conu’ Albert, şi nu înţelegea ce a vrut să spună cu formula magică. N-am ştiut să-i răspund ca să o pot face să înţeleagă şi am zis pas până data viitoare.

Care este răsfăţul tău suprem?

Un zbor fără turbulenţe, urmat de un pahar cu vin alb asezonat la un bol generos de scoici gătite de un priceput. O chitară pe o masă la care nu mai cântă nimeni şi să pot s-o iau şi eu un pic. Un vânticel numit briză marină, la poalele unui munte stâncos ce răcoreşte seara în foșnăitul unor valuri. Şi miros de sare!

Ce te ajută să te calmezi?

Somnul. Şi nu mă refer la pește.

Cât contează pentru tine părerea celor din jur la adresa ta?

Contează părerea oamenilor pe care-i respect. În general, ascult păreri, dar deciziile le iau singur.

Care este slăbiciunea pentru care te critici cel mai tare?

Oooo… Cea mai mare slăbiciune a mea este că eu nu cred că am vreo slăbiciune. Şi ăsta e semn de nebunie sau de bătrâneţe. Oricum o dai, nu e bine!

Care consideri că este cea mai importantă calitate a ta?

Cred că sunt un bun prieten şi, dacă meriţi, te poţi baza pe mine.

Care sunt lucrurile care-ţi irosesc timpul şi, implicit, viaţa?

Sunt extrem de zgârcit cu timpul meu. Încerc să nu irosesc nimic din timpul meu, îi detest pe cronofagi, adică ăia de-ți mănâncă timpul cu energiile lor de rahat. Nu fac nimic din ce nu îmi face plăcere. Nu merg la petreceri, la evenimente mondene, nu „fac frumos de dragul „făcutului frumos”, nu pierd secunde importante cu lucruri neimportante pentru că nu-mi place risipa.

Ce vrei să faci când vei fi bătrân?

Vreau să zbor cu turiştii peste coastele mării cu un hidroavion. Care-o fi marea aia, încă nu ştiu.

Când ţi-a fost ultima oară ruşine, şi de ce?

Chiar de curând, când a intrat fi-miu mai tare pe ușă și m-am speriat așa rău că am ridicat tonul la el. Mi-a fost rușine când mi-am dat seama că am fost un bou şi mi-am cerut scuze.

Care este sunetul pe care-l iubeşti cel mai mult?

Motorul de avion, în plin.

Dar cel pe care-l deteşti?

Orice zgomot inutil, dar cel mai enervant este lătratul câinilor mici.

Cum îți vei petrece vacanța de anul acesta?

Frumos e ca tot anul să fie exact ca o vacanță

Ştiu că ai fost nevoit să răspunzi de mai multe ori la întrebarea: „De ce Mărgineanu?” Exceptând-o pe aceasta ce alte întrebări stupide ai mai primit?

„Boss, îmi faci şi mie un selfie?

Gabriela Niculescu, Taifasuri»


Mărgineanu la Londra: „Mie mi se pare că Europa e o țară mică”

Omul care aduce Stand up comedy-ul românesc la Londra. Florin Lazăr: „Vreau să îi aduc pe cei mai buni”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un român s-a dat drept turist britanic în București. Vezi ce a pățit!

VIDEO Șocant – Sute de morți la pelerinajul anual al musulmanilor de la Mecca