in

„Moment dulce-amar”: ce cred cetățenii UE din Marea Britanie despre alegerile europene

Deși Marea Britanie nu mai este membru UE, milioane de cetățeni UE din țară păstrează dreptul de a vota la alegerile pentru Parlamentul European în această săptămână, primele după Brexit.

Deși alegerile au loc oficial între 6 și 9 iunie 2024, cetățenii UE din Marea Britanie au început deja să voteze la ambasade, consulate sau prin poștă. Cum se simt ei în legătură cu aceste alegeri și câți își vor exprima votul?

Votul tău contează: Remus Robu, Dragoș Moștenescu și Bogdan Cronț despre importanța participării la Alegerile pentru Parlamentul European

Un grup de publicații europene din Marea Britanie, inclusiv Ziarul Românesc, care au colaborat pentru a informa cetățenii UE despre drepturile lor de vot, le-au cerut să își împărtășească opiniile.

După cum notează El Ibérico, mulți votează având în vedere Brexit-ul. Unii simt un sentiment de responsabilitate, în timp ce alții sunt detașați de UE sau critici față de modalitățile de vot.

Víctor Jiménez, un cetățean spaniol care lucrează în jurnalismul financiar, a spus pentru El Ibérico că va vota pentru că este îngrijorat de extrema dreaptă din America de Nord care face campanie „împotriva valorilor pe care le considerăm fundamental europene, fundamental democratice… valori care se aliniază mai strâns cu Uniunea Europeană de la Brexit încoace”.

Alegeri pentru Parlamentul European: lista secțiilor de votare din Marea Britanie

Desigur că voi vota. Ca cetățean european vreau membri ai parlamentului care să reprezinte cetățenii și care să promoveze problemele care contează pentru mine, cum ar fi sprijinul pentru Ucraina”, a spus Ferran Nogeroles, un expert în sisteme informatice și rezident în Anglia.

Eduardo Ramos, de asemenea în IT, a spus că a văzut întotdeauna Uniunea Europeană ca „o mașină birocratică”, una chiar „mai ineficientă” când se confruntă cu conflictul Israel-Palestina. Dar crede și că este o „garanție a democrației” pentru Spania.

Aproximativ 130.000 de spanioli sunt înregistrați la autoritățile spaniole din Londra, Edinburgh și Manchester. Ei pot vota la consulate între 1 și 6 iunie sau prin poștă înainte de 4 iunie.

Unii nu intenționează să voteze deoarece simt o „distanță față de UE”, cum este actrița Montserrat Roig de Puig. „Întotdeauna am văzut alegerile europene ca pe o consultare internă între ei, nu pentru oamenii de rând”, a spus ea. Dar Brexit-ul a făcut-o să aprecieze mai mult drepturile pe care le are ca european.

Publicațiile europene din Marea Britanie se unesc într-o campanie de informare despre alegerile parlamentare europene

Răspunsurile la un sondaj pe Facebook realizat de publicația românească Ziarul Românesc au variat. Cei mai mulți respondenți au spus că vor vota, unii că nu vor vota, în timp ce alții au spus că nu știu cum să procedeze.

”Încă nevindecat de trauma BREXIT”

Cei peste 550.000 de români care locuiesc în Marea Britanie, conform recensământului din 2021, pot vota pe 9 iunie în secțiile de votare din toată țara.

Producătorul de podcast Bogdan Cronț a declarat pentru Ziarul Românesc: „Trăind în Marea Britanie, probabil că este dulce-amar pentru mulți dintre noi să vorbim despre alegerile pentru Parlamentul European… Ecourile Brexit-ului, deși atenuate, sunt încă vii… dar românii sunt europeni, iar Marea Britanie este și ea o țară europeană care menține relații strânse cu statele membre ale UE”.

Avocatul Remus Robu, care este căsătorit cu o spaniolă, intenționează, de asemenea, să voteze. „Sunt european în suflet și încă neînsănătoșit de trauma Brexit-ului”, a spus el. Legăturile sale cu Europa rămân puternice, deoarece copiii săi vor studia acolo și încă are contacte profesionale cu colegi din afara Marii Britanii.

Alegeri pentru Parlamentul European: lista secțiilor de votare din Marea Britanie

Cei aproximativ 45.000 de suedezi din Marea Britanie au început să voteze la începutul lunii mai la ambasadă, la consulate sau prin poștă.
O postare pe contul de Instagram al London Swedes, site-ul pentru comunitatea suedeză și scandinavă, spune: „După ce am trăit cea mai mare dezordine a unei despărțiri și consecințele acesteia aici în Marea Britanie (cunoscută oficial sub numele de Brexit), recunosc ce privilegiu este să ai un vot, o opinie, o voce în alegerile UE”.

”Nu pot vota”

Pentru prima dată, din cauza Brexit-ului, cei peste 500.000 de italieni din Marea Britanie vor trebui să meargă în Italia dacă vor să voteze.
Doar persoanele care locuiesc într-un alt stat membru al UE pot vota la consulatele italiene pentru alegerile pentru Parlamentul European. Votul prin poștă sau prin procură nu este posibil.

Publicația Londra Italia a realizat un sondaj printre cititori despre organizarea alegerilor, iar majoritatea covârșitoare a răspunsurilor au exprimat furie și dezamăgire. 97% au numit situația „o nedreptate” și „o decizie antidemocratică”. Doar 6% au spus că vor merge în Italia pentru a vota, deși 94% ar fi dorit să participe.
„Nu este vina italienilor rezidenți în Marea Britanie dacă țara a decis să părăsească UE,” a spus un potențial votant.
„Este o anomalie în întregime italiană,” a argumentat un alt respondent. „Partenerul meu, un cetățean francez, va vota ușor la consulatul său din Londra.”

Mai mulți cetățeni francezi, totuși, au declarat că nu vor vota din cauza costurilor și a timpului necesar pentru a călători la Londra, raportează French Morning London. Un cuplu s-a plâns de faptul că trebuie să plătească 70 de lire sterline pentru a călători de la Cambridge la Wembley.
Clémence, de asemenea rezidentă în Cambridge, va vota însă, în principal pentru a se opune reprezentării extremei drepte în Parlamentul European. „Este prea important,” a spus ea. Clémence nu a votat în 2019, dar acum înțelege că „Uniunea Europeană este mult mai mult decât PAC [politica agricolă comună]” și că parlamentul ar putea „încuraja sau impune anumite practici, cum ar fi eliminarea utilizării pungilor de plastic”.

O altă cetățeană franceză, Sabrina, va vota prin procură. Ea consideră votul o chestiune de drepturi și obligații și crede că ar trebui să fie obligatoriu. Brexit-ul „a dovedit importanța parlamentului” în negocierile cu Marea Britanie, a spus ea.
Ea crede că Parlamentul European joacă un rol central în viața de zi cu zi a cetățenilor francezi, deoarece „multe legi europene înlocuiesc legile naționale și sunt, prin urmare, la fel de importante ca cele votate în parlamentul francez.”

Acest articol este publicat în cooperare cu Europe Street News, un canal de știri specializat pe Uniunea Europeană și drepturile cetățenilor, împreună cu French Morning London, El Ibérico, Londra Italia, Londynek și Europe Street News și Ziarul Românesc.

Photo by Luke Tanis on Unsplash

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]

Un român laudă învățământul din Marea Britanie: „Este mult mai lejer decât în România”

bancnote Charles

Bancnotele cu Regele Charles intră în circulație astăzi: La Banca Angliei s-au format cozi de dimineață