in

Obţinerea rezidenţei permanente

Începând cu data de 30 Aprilie 2006, au aparut mai multe modificări legislative în materie, inclusiv cu privire la obţinerea statului de rezident permanent in Marea Britanie.

Cetăţeanii europeni sau membrii de familie ai cetaţenilor europeni vor dobandi automat statutul de rezidenţi permanenţi ulterior exercitării drepturilor conferite de Tratele Europene în vigoare de-a lungul unei perioade minime de 5 ani de zile. În consecinţă, începand cu data de 01.01.2012, cetăţenilor români şi bulgari care au emigrat în UK după data aderarii României la UE li se va recunoaşte automat statutul de rezidenţi permanenţi şi nu mai trebuie să satisfacă cerinţa aplicării pentru Indefinitive Leave to Remain (dreptul de şedere permanentă).

Categoriile cetăţenilor europeni care ar putea avea dreptul de rezidenţă permanentă în UK sunt următoarele:


– Angajaţii – această categorie include:

SUBCATEGORII

– Persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă;

– Cei care se află între două perioade de muncă, de exemplu viitoarele mămici care nu muncesc temporar, dar care intenţionează să îşi reia locul de muncă;

– Persoanele care urmează un curs de calificare în domeniul în care sunt specializaţi sau într-un domeniu diferit;

– Persoanele bolnave, accidentate şi angajaţii pensionaţi.

– Self employed sau Persoanele fizice autorizate care desfăşoară activităţi de business

– Studenţii

– Self-suficient, respectv persoanele care au suficiente fonduri să se întreţină

– Persoanele pensionate

– Cei care se află în stare de incapacitate temporară sau permanentă şi cei care nu sunt capabili să muncească.


Condiţia privind buna reputaţie – bun caracter

Trebuie să demonstraţi că, de-a lungul perioadei de rezidenţă aţi respectat drepturile şi libertăţile din acestă ţară, că aţi fost interesaţi în respectarea legilor, a obligaţiilor şi îndatoririlor conexe statutului de rezident în UK. Vor fi efectuate verificări care să confirme că informaţiile furnizate de aplicanţi sunt corecte.

Dacă nu sunteţi sinceri cu privire la informaţiile pe care le oferiţi în momentul aplicaţiei şi sunteţi naturalizaţi pe baza unor date incorecte sau frauduloase, vi se va retrage cetăţenia britanică şi veţi fi chemaţi să răspundeţi în faţa justiţiei. Constitue infracţiune efectuarea de declaraţii false atunci când ştiţi că acestea nu corespund realităţii.

Verificări privind cazierul aplicanţilor se efectuează în toate cazurile. Dacă aţi avut o condamnare pentru care nu a intervenit reabilitarea, potrivit Rehabilitation of Offenders Act 1974, este puţin probabil ca aplicaţia pentru cetăţenia britanică să fie admisă. Dacă există o singură condamnare pentru o infracţiune minoră, este probabil ca aceasta să fie ignorată dacă aplicantul îndeplineşte celelalte condiţii prevăzute de lege cu privire la obţinerea cetăţeniei. Infracţiunile sexuale, de violenţă, droguri sau cele privind exercitarea unor activităţi necinstite (de exemplu furt) nu sunt considerate infracţiuni minore. Aceeaşi situaţie există şi cu privire la infracţiunile comise la volan (condusul sub influenţa băuturilor alcoolice, fară asigurare, în timpul folosirii telefonului mobil sau fără a fi în posesia unui carnet de conducere valabil).

Este lesne de înţeles că implicarea în activitaţi conexe terorismului, genocidului, crime împotriva umanitaţii şi crime de război trebuie raportată. Este responsabilitatea dvs să vă asiguraţi că sunteţi familiari cu aceste definiţii şi să raspundeţi corect la întrebări. Trebuie deasemenea să specificaţi dacă aţi fost învinuiţi de săvârşirea unei infracţiuni, dacă aţi fost chemaţi în judecată sau apreciaţi că urmează să se întâmple acest lucru.

În afară de aspectele menţionate mai sus, este absolut necesar să demonstraţi să faceţi dovada plăţii taxelor şi a contribuţiilor pentru National Insurance Number. Se vor solicita informaţii de la HM Revenue and Customs care să ateste faptul că sunteţi în ordine cu plata taxelor şi a contribuţiilor către stat. Voi face referire la obligaţia îndeplinirii celorlalte condiţii în numerele următoare.

 

Av. Mihaela Pădure

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Traian Băsescu, la Londra: Restricţiile pe piaţa muncii, ridicate abia în 2012 -2013

“Delăsarea înseamnă întunericul din noi”